RECENSIE: Battersea - Lifted & Wounded

Cover Battersea - Lifted & Wounded
recensie cijfer 2012-06-02 Battersea is een rockband uit het zuiden van Nederland, vernoemd naar een Londense stadswijk. De wijk op de Zuidelijke oever van de Theems is vooral bekend is vanwege de energiecentrale die er staat. Deze stond namelijk afgebeeld op de hoes van het Pink Floyd album Animals.

Battersea bestaat uit Ben (zang), Willem (bas), Tom (gitaar), Sander (gitaar) en Mike (drums) en dit vijftal maakt melodieuze rockmuziek die melancholisch is en niet al te hard. Als invloeden noemt de band verschillende classic rock acts, maar ook bijvoorbeeld Foo Fighters en Kings Of Leon. Uit al deze invloeden heeft Battersea een eigen geluid weten te destilleren, waarin de driestemmige zang in de refreinen een belangrijke rol speelt.

Lifted & Wounded is de eerste EP van Battersea en hierop horen we vijf nummers, waarvan er zeker drie heel goed zijn en de andere twee zeker niet slecht. De EP opent met de titeltrack en deze song is meteen een schot in de roos. Een goede melodie, een rustig couplet en een wat steviger refrein. Rock volgens het boekje, maar toch niet cliché. De stem van zanger Ben neigt hier wel een beetje naar die van Elvis Costello en hij geeft het nummer een heerlijk melancholische feel mee. Het wat rustigere ‘Time You Left’ is eveneens melancholisch en heeft daarnaast ook een goede melodie. Battersea moet hier wel oppassen dat ze aan de goede kant van de grens blijven tussen emotie en aanstellerij, maar het gaat precies goed.

In ‘Aiding & Abeting’ laat Battersea zich van de wat ruigere kant zien en vooral het gitaarwerk in deze song is erg sterk. Dit laatste geldt ook voor ‘Attack From The Couch’. Deze song heeft een wat meer open sound, maar wordt vooral gemaakt door de goede gitaarsolo die zo’n beetje de laatste minuut van het nummer vult.

Afsluiter ‘Chide’ heeft opnieuw een erg goede melodie en in deze song wisselen rustige en hardere passages elkaar af. In deze song zit ook nog een instrumentaal tussenstuk, dat de band live gemakkelijk kan uitbouwen tot een lange jam.

Battersea heeft met Lifted & Wounded gewoon een heel goede EP gemaakt. Natuurlijk is dit soort rockmuziek al talloze keren eerder gemaakt, maar Battersea weet een behoorlijk originele sound neer te zetten en schrijft bovendien erg goede liedjes.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Battersea Label:Eigen Beheer
Cover Jon Bryant - What Takes You

Jon Bryant - What Takes YouIn tijden waarin singer-songwriters als paddenstoelen uit de grond lijken te...

Cover Creature With The Atom Brain - The Birds Fly Low

Creature With The Atom Brain - The Birds Fly Low Als vogels laag vliegen (met name zwaluwen), kan het wel eens gaan donderen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT