RECENSIE: Vendetta - World Under Fire

Cover Vendetta - World Under Fire
recensie cijfer 2012-04-30 De irritant lange persinfo heeft wel heel erg veel woorden nodig om te beschrijven waar Vendetta voor staat. Dat belooft wat zou je denken, maar uiteindelijk draait het bij de Engelse band alleen maar om vrij stevige melodieuze hardrock die al talloze keren eerder is gedaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de muziek van de heren slecht is, want ook een uitgekauwd genre kan nog behoorlijke platen opleveren.

Wanneer je door de matige productie heen luistert hoor je dat de heren voor hun derde langspeler World Under Fire best goede nummers hebben gecomponeerd. Edward Box, zanger van de in 2005 opgerichte band, heeft een prettige stem die prima bij dit soort hardrock past en hij vult de songs mooi in. Meest in het oog springend is het gitaarwerk van Pete Thompson die melodieuze riffs en puntige licks mooi combineert met functionele solo’s. Het leidt keurig de aandacht af van de doorsnee ritmetandem die de boel wel erg simpel inspeelt. Wel krijg je bij sommige stukjes de indruk dat Thompson erg goed geluisterd heeft naar andere bands. Het mag de pret niet drukken want het geeft vlotte songs als ‘Blast Radius’ en het stevige nummer ‘Fragmented Reality’ wel degelijk een meerwaarde.

Absoluut prijsnummer op de plaat is het zeven minuten durende epos ‘All Your Setting Suns’. Het nummer heeft een midtempo ritme en is afwisselend. Het gitaarwerk is spannend, de zang van Box is emotioneel en de koortjes zijn fraai. Alleen al voor dit nummer is de plaat het aanschaffen waard. Het nummer doet overigens wel wat aan de bekende epische songs van White Lion denken. De hierna volgende snelle afsluiter ‘We Are Legion’ is eveneens een leuk nummer waardoor blijkt dat het beste gedeelte van deze plaat aan het einde zit. Het nummer is in ieder geval leuker dan de matige opener ‘Halo In Black’.

Vendetta heeft een leuk en melodieus werkstuk afgeleverd, al zou je willen dat het flink wat gepeperder zou klinken. Met een betere productie zou er ook een steviger geluid uit kunnen rollen, wat de songs meer tot leven zou brengen. De heren hebben het zeker in zich en weten ondanks een totaal gebrek aan een eigen gezicht toch tot een acceptabel product te komen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vendetta Label:Bertus
Cover Sweet Billy Pilgrim - Crown and Treaty

Sweet Billy Pilgrim - Crown and TreatySoms is het pop, soms weer rock, veel symfonisch en vooral ook folk: De...

Cover Consortium Project - IV - Children of Tomorrow

Consortium Project - IV - Children of Tomorrow Ian Parry is een eenenvijftig jarige Engelse zanger die al jaren in Nederland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT