RECENSIE: Tarball - Rise Above

Cover Tarball - Rise Above
recensie cijfer 2012-01-28 Haast en spoed is zelden goed. Dat moet ook het Nederlandse Tarball gedacht hebben, want al bestaat de band reeds acht jaar, toch brengen ze nu pas hun debuut Rise Above uit. Dat ze niet over één nacht ijs gegaan zijn, is niet enkel af te leiden uit de tijd die ze ervoor namen, maar ook uit hun keuze voor producer en mixer Guido Aalbers, die al mocht werken voor grootheden als Quotsa, Muse en Sixteen Horsepower. Deze laatste spreekt zich alleszins positief uit over het resultaat, maar is dit een mooi marketingpraatje of een in een rots gebeitelde waarheid?

Om de mooie ballon die Aalbers opliet maar meteen te doorprikken: de volgende Tool of Rage Against The Machine - beiden grote invloeden voor de jongens - hebben we hier niet te pakken. Het album schiet nochtans sterk uit de startblokken met het krachtige naar Clawfinger neigende ‘Bite The Bullet’, een track die ook al op hun gelijknamige tweede EP de spits mocht afbijten. Het viertal uit Groningen komt hier en daar wel mooi uit de hoek met hun krachtige riffs, maar slaagt er niet altijd in de middelmatigheid te overstijgen. Aalbers voorziet nummers als ‘Pass By’ en ‘In Disguise’ wel van de gepaste power, maar bezit uiteraard geen toverstaf waarmee hij instant klassiekers maakt van doordeweekse rocksongs. Afsluiter ‘Rise Above’ is dan weer een onmiskenbare topsong, die alle lof meer dan verdient. Twee fantastische tracks op tien is natuurlijk niet voldoende om van the next big thing te kunnen spreken.

Ondanks het feit dat we hier een degelijk geproduceerd stukje rock voorgeschoteld krijgen, ontbreekt het aan voldoende boeiend materiaal om Tarball uit te roepen tot de volgende sensatie in de rockwereld, wat in ieder geval al moeilijk is in deze tijden, waar rock niet meer bovenaan ieders muzieklijstje staat. Rise Above biedt daarentegen wel voldoende om de band een zekere carrière in de muziekwereld te verzekeren. Hoe lang die zal meegaan, blijft echter de grote vraag.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Tarball Label:Eigen Beheer
Cover The Secret Love Parade - Mary Looking Ready

The Secret Love Parade - Mary Looking ReadyOp 14 februari verschijnt bij Snowstar Records het tweede album van The...

Cover Peter Pan Speedrock - Fiftysomesuperhits

Peter Pan Speedrock - Fiftysomesuperhits Dubbelaars zijn tegenwoordig zo zeldzaam niet meer, al blijft het voelen als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT