RECENSIE: Renaissance of Fools - Fear, Hope & Frustration

Renaissance Of Fools – Fear, Hope and Frustration
recensie cijfer 2011-10-27 Zelf omschrijven de jongens van Renaissance Of Fools zich maar al te graag als een progressive metalband. Dit is ook niet verbazingwekkend als je weet dat deze band gesticht werd door Daniel Magdic, de eerste gitarist van Pain Of Salvation (waarmee de klassieker Entropia in 1997 opgenomen werd). Op het debuut Fear, Hope and Frustration van zijn nieuwe project horen we echter een knap staaltje harde rock, waar het nergens te complex of te gekunsteld wordt.

In 1999 startte Magdic samen met drie andere muzikanten Cudfish, waarmee ze een paar shows deden en enkele demo’s opnamen. De grote doorbraak kwam er echter niet en erg grote bekendheid werd er ook niet mee verworven. Dit verhaal eindigde toen twee leden (Bjorn Tauman en Magnus Karlsson) besloten aan de Los Angeles Music Academy te gaan studeren. Na hun terugkomst pikten ze de draad weer op en vormden de huidige band, met de nieuwe zanger Kjell Berghendall.

Als belangrijkste invloeden noemen ze onder andere Black Sabbath en progressieve rockbands zoals King Crimson en Rush. Toch menen wij vooral groovy rock te horen, die hier en daar eerder naar neo-grunge neigt, maar met voldoende toevoegingen die het interessant houden. Ze durven al eens een tegendraads ritme gebruiken, steken hier en daar een solo in hun nummers en laten genoeg ruimte in hun muziek om af en toe een rustig moment in te lassen. Opener ‘Precious Life’ mag er best wezen en toont meteen wat we de rest van het album mogen verwachten. ‘Leave It All Behind’ en single ‘Sleep’ zijn de rustigere tracks van het album, terwijl de absolute topper het zeer aangename ‘Intervention Part 1 and 2’ is, waar we ons overigens niet van de indruk kunnen ontdoen dat er zo nu en dan ook een vleugje nu-metal in hun muziek is geslopen.

Renaissance Of Fools brengt een zeer luistervriendelijk en aangenaam album op de markt, dat herkenbaar in de oren klinkt, maar de val van de saaiheid die om de hoek loert, weet te vermijden door voldoende variatie toe te laten in hun muziek. Voor iedereen die houdt van melancholische, maar stevige rock is dit een echte aanrader.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Renaissance of Fools Label:Good to Go
Noboby Beats the Drum - Currents

Nobody Beats The Drum - CurrentsBegin dit jaar bracht Nobody Beats The Drum met Remixes We Did een erg...

Astral Doors – Jerusalem

Astral Doors - Jerusalem Van een band die zo verduiveld veel christelijke onderwerpen en zo veelvuldig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT