RECENSIE: In Flames - Sounds of a Playground Fading

In Flames – Sounds Of A Playground Fading
recensie cijfer 2011-07-06 Alsof een vader zijn kinderen in de steek laat, zo ongeveer moet het gevoel zijn geweest voor de leden van In Flames toen oprichter Jesper Strömblad de band verliet. Aan de andere kant was het niet heel verrassend dat de gitarist ermee stopte. Hij kampt al jaren met een gigantisch alcoholprobleem en de situatie dreigde onhoudbaar te worden. Om zichzelf weer op de rails te krijgen leek dit de beste oplossing, zodat van de bezetting die het debuut in 1993 opnam niemand meer in de band zit.

Voor het geluid op Sounds Of A Playground Fading maakt het niet zo heel veel uit dat Strömblad niet meer in de band zit. Zanger Anders Friden zit al vanaf The Jesters Race in de band en heeft de band mede groot gemaakt, en alle nummers zijn ditmaal door Björn Gelotte alleen geschreven. Volgens de gitarist is er nu meer songgericht geschreven, maar beluistering laat horen dat In Flames de ingezette lijn van de vorige platen gewoon voortzet.

De melodieuze metal uit de Gothenburgstal is bijzonder catchy en toegankelijk en ook deze nieuwe plaat laat horen dat het geen toeval is dat de Zweden inmiddels ruim 2 ½ miljoen platen hebben verkocht. Natuurlijk is van deathmetal allang geen sprake meer, daarvoor is de muziek veel te toegankelijk en neigt ze soms zelfs te veel naar lief. De licht schuurpapieren stem, waarvan Friden zich bedient, is nog het laatste stukje ruigheid in de muziek van In Flames. Luister je bijvoorbeeld naar ‘The Puzzle’ en ‘Enter Tragedy’, dan hoor je nog een paar stevige stukje snelle metal, maar doorgaans is alles van een gemiddeld tempo en zijn de refreintjes direct meezingbaar.

Het gitaarspel van Gelotte en Niclas Engelin, die nu vast in de band zit, is subliem en maakt elk nummer tot een luisterfeest. Vooral ‘Where The Dead Ships Dwell’ valt op door dat gitaarspel en de door merg en been gaande stem van Friden. Heel opvallend is de afsluitende powerballad ‘Liberation’, dat aan HIM doet denken en zo de hitparade in kan, en het boosaardig gefluisterde ‘ The Attic’, dat prima als soundtrack bij een horrorfilm zou passen.
Sounds Of A Playground Fading bestendigt het succes van In Flames alleen maar en zal de verkoopcijfers alleen nog maar opvoeren. Het is een lekkere metalplaat geworden, die toegankelijk is en het grote publiek aan kan spreken. Voor de fans die het oude werk omarmen zal ook deze plaat geen soelaas bieden.
Recensent:Jan Didden Artiest:In Flames Label:Century Media
A Pale Horse Named Death – And Hell Will Follow Me

A Pale Horse Named Death - And Hell Will Follow MeSinds Type O Negative frontman Peter Steele in april 2010 overleed, werd er...

EMA – Past Life Martyred Saints

EMA - Past Life Martyred Saints Achter de drie hoofdletters EMA gaat Erika M. Anderson schuil. Deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT