RECENSIE: Most Precious Blood - Merciless

mostpreciousblood-merciless
recensie cijfer 2005-09-25 Het einde van de wereld nadert. Althans als je Most Precious Blood moet geloven. De controversiële hardcore/metalcore uit New York is terug met het nieuwe album Merciless.

Er is nu al ernstige ophef over de cover van het album, waar een lijk in een verregaande staat van ontbinding is te zien. Het album moest daarom ook worden aangepast voordat het überhaupt uitgebracht mocht worden. Nu zie je een laken over het lichaam heen, maar het blijft een gruwelijk gezicht. Ze willen hun boodschap nu ook duidelijk maken. Veel hardcore bands schrijven dat je een heel leven voor je hebt, maar MPB wil jou de apocalyps laten voelen door je speakers. Dat MPB het ook daadwerkelijk over het eind van de wereld heeft, hoor je in de eerste klanken van Shark Ethic. De opener van het album heeft veel weg van een intro zoals we dat van hun labelgenoten Bleeding Through kennen, maar ontaardt daarna snel weer in het vertrouwde MPB gitaargeluid. Snelle tempowisselingen, heftige en langzame breakdowns zijn de sleutel voor het succes van deze band.

Het album klinkt qua productie wel zoals zijn voorganger Our Lady of Annihilation, maar de unieke stem van Rob Fusco is wat duidelijker te horen op deze plaat. En ik blijf de riffs van Most Precious Blood geniaal vinden. Ze weten zo'n destructief geluid neer te zetten, zonder het te voorspelbaar laten klinken zoals menig metalcore band. Een sterk album, enige minpunt is dat je na een tijdje wel het gevoel krijgt alsof de band op de automatische piloot speelt. Bijkomstigheid is dat het dan wel weer heerlijk wegluistert. Jammer dat deze promo niet met lyrics is gekomen, want deze klinken in ieder geval wel intens.

Na een paar goede luisterbeurten blijkt wel dat Merciless een goede aanwinst is in de Most Precious Blood discography, maar de vraag is nog hoe ze deze tracks live brengen. Benieuwd? Gelukkig,
Want voor het einde van dit jaar zal Most Precious Blood nog een uitgebreide clubtour door Europa doen.
Recensent:Daniel Calder Artiest:Most Precious Blood Label:Roadrunner Records
illnino-onenationunderground

Ill Niño - One Nation UndergroundIll Niño bestaat ondertussen alweer zes jaar en is, hoe afgezaagd het ook...

sallyskunk-loveisboring

Sally Skunk - Love Is Boring Taal. Het blijft toch vaak de enige manier om hetgeen je bedoelt over te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT