RECENSIE: Groover - Fake Fairytales

Groover – Fake Fairytales
recensie cijfer 2011-01-29 Voeg een blazerssectie toe aan je band en de vrolijke noten van de skamuziek liggen binnen handbereik. Dit geldt ook voor Groover uit Berg op Zoom. In 2003 startte ze met het schrijven van eigen muziek en het uitbreiden van de band. Met hun vrolijke “niets-aan-de-hand-melodietjes”, die zo kenmerkend zijn voor het ska/reggae genre, wist de band van elk optreden een waar feestje te maken. In 2006 werd er een debuutsingle uitgebracht, die meteen op een Europese ska-compilatie terecht kwam. Twee jaar later verschijnt Pipabadamalajesa , een heus debuutalbum wat bij de liefhebbers van bands als Reel Big Fish in de smaak valt. Het album wordt, ondanks het ietwat puberale karakter, goed ontvangen. Met opvolger Fake Fairytales voegt Groover een nieuw hoofdstuk toe aan hun muzikale carrière.

Het eerste opvallende aan het album is het origineel vormgegeven digipack. Met een bijgevoegd 3D-brilletje (gewoon nog lekker ouderwets met een rood en groen vlak) is de hoes in 3D te bekijken. De flarden van de songteksten die in de hoes staan, lijken los te komen van de hoes. Met gevoel voor nostalgie zit het bij Groover in ieder geval wel goed.

Fake Fairytales bevat ska en reggae vermengd met pop, rock, hiphop en balkan invloeden. Juist de tracks met de rock, hiphop en balkan invloeden zorgen voor de hoogtepunten. Zo is ' What a Feelin' een prima samenwerking met de hiphoppers van Lostsun en lijkt de track zowaar van Kyteman`s Hermit Sessions afkomstig. Deze track vormt als remix onder de naam 'XTC' tevens de afsluiter van het album. De balkan invloeden laten zich tijdens het opzwepende 'Unreal' flink gelden. Deze afwisselende track bezit ook een lekker rockend gedeelte. ' Foolish Game' is wederom een samenwerking. Met de zangers Pure The Artist en Trafassi`s Edgar Burgos zorgt de mix van soul, hiphop en reggae voor een fris geheel. Naast de spannende mengelingen staat het album vol met songs die nogal recht toe, recht aan ska/reggae zijn. Zoals een van de titels al zegt 'I Heard It All Before'. Des al niet te min liggen songs als 'Tiny Man', 'Make My Day' en 'Mean Girl' prima in het gehoor en zijn ze een garantie voor een feeststemming.

Ondanks de beperkingen van het ska/reggae genre is Fake Fairytales een redelijk gevarieerde plaat die bovenal lekker zomers klinkt. Het album lijkt door de ruime tracklist wat aan de lange kant, maar doordat de songs nooit langer zijn dan drie a vier minuten zit de vaart er aardig in. Naast songs met een hoog meezing gehalte, bevat Fake Fairytales met 'Festival' een aanstekelijke hymne voor het festivalseizoen. Groover is dan ook prima geschikt als festivalband.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Groover Label:Eigen Beheer
Amplifier – Octopus

Amplifier - The OctopusHet is een soort van ideaal. Bands die muziek maken die zij zelf mooi vinden...

Iskald – The Sun I Carried Alone

Iskald - The Sun I Carried Alone Het Noorse Iskald begint een gevestigde naam te worden in de blackmetal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT