RECENSIE: theNAME - Enchained

The Name
recensie cijfer 2010-06-01 Het Haarlemse theNAME is voor ondergetekende een totaal onbekende band, hoewel het viertal toch al op de planken heeft gestaan met gerenommeerde acts als Epica, Delain en nog een heel rijtje bekende namen. Ook tijdens bandcompetities wist de band hoge ogen te gooien. Het vierde schijfje van de door gitarist Silas opgerichte band heet Enchained.theNAME heeft eerder al een demo en twee albums uitgebracht.

De band speelt een stevig soort gothic metal met een lekkere moderne groove en wat Latijns-Amerikaanse invloeden, waardoor het geheel zwaar maar toch swingend overkomt. Grootste herkenningspunt in de muziek van theNAME is de heldere stem van zangeres Hadassa, die veel soul heeft en soms wat poppy klinkt. Juist in een genre waarin operastemmen en ijl zingende zangeressen de overhand hebben, is het geluid van Hadassa een ware verademing, al is haar stem wel een geval van love it, or hate it.

Titelnummer ’Enchained’ begint met een stevige riff die wel wat Slayer invloeden verraadt, maar door de zang van Hadassa een totaal andere invalshoek krijgt. De grunt van Silas, op de achtergrond, geeft het nummer de nodige spanning. Het afwisselende ‘One’ doet soms wel wat aan het werk van Autumn denken. In dit nummer is het gitaarwerk heerlijk inventief en vooral de solo is prachtig. ‘Mirror’ klinkt door de gruizige gitaarrifs lekker vet. De stem van Hadassa lijkt in deze song op het eerste gehoor een dissonant, maar zorgt er juist voor dat het nummer lekker afwijkend klinkt en de aandacht goed vasthoudt.

Afsluiter ‘No Retractation’ is akoestisch en toont aan dat de band behoorlijk veel lef heeft door dit behoorlijk afwijkende nummer op te nemen. Door de stem van Hadassa en de Latijns-Amerikanen invloeden lijkt het of we naar een wat duistere versie van Shakira luisteren. Wel heel mooi gedaan overigens.

theNAME heeft met Enchained een prima EP uitgebracht waarop de band een gedurfde en afwisselende muziekstijl laat horen. Dat de band nog niet veel bekendheid heeft verworven is eigenlijk doodzonde, al komt dat ongetwijfeld door het grote aanbod in dit genre. Met deze EP laat theNAME in ieder geval horen dat er veel potentie in de band zit.
Recensent:Jan Didden Artiest:theNAME Label:Eigen Beheer
Nevermore

Nevermore - The Obsidian ConspiracyVijf jaar heeft het geduurd voordat Nevermore met een opvolger voor het...

Up, Bustle and out

Up, Bustle and Out - Soliloquy Up, Bustle and Out is een uit Bristol afkomstig duo, bestaande uit Rupert...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT