RECENSIE: Jónsi - Go

Jónsi – Go
recensie cijfer 2010-05-04 Waar de band Sigur Rós een rustpauze heeft ingelast gaat zanger en gitarist Jónsi onverminderd hard door met muziek maken. Voor dit solodebuut riep hij de hulp van niemand minder dan componist Nico Muhly. Iemand die eerder al samenwerkte met Grizzly Bear, Antony and the Johnsons en Mew. Ook zijn partner Alex Somers is van de partij op Go.

De vergelijking met Sigur Rós is snel gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat het album muzikaal in het verlengde van Sigur Rós ligt. Maar toch is het erg onderscheidend. Het is enigszins toegankelijker over het geheel. Zo is er geen enkel nummer in de eigen taal van Jónsi het ‘Vonlenska’ en zijn zeven nummers in het Engels. Ook zijn de invloeden van Nico Muhly duidelijk terug te horen in het negen nummers tellende album.

Go begint erg sterk met ‘Go Do’. Een nummer wat zeker wat airplay zal krijgen bij de wat meer alternatieve radiostations. Het is aanstekelijk, euforisch en voelt alsof je weer adem haalt na een tijdje zonder adem. Het voelt verlossend, bevrijdend. Het Engels is niet altijd super verstaanbaar over het hele album, maar de emotie wel. De teksten zijn erg poëtisch over het hele album met zinnen als “You grow like tornado” , “Erupt like volcano” en “You sound so blue” . Ook hulde voor de manier waarop ‘Sinking Friendships’ is gezongen door het Ijslandse fenomeen. Een nummer wat helemaal is geschreven op de kenmerkende hoge stem en op het juiste moment weet om te schakelen naar een wat lagere zang.

Dieptepunten zijn er niet echt te bekennen over het hele album gezien. Elk nummer lijkt tot in de detail te zijn gemaakt. Het is een sprookjesachtig geheel met teksten als “I want to be a unicorn” . Zelfs de Sigur Rós fan lijkt aan zijn trekken te komen met het nummer ‘Kolnidur’ wat stiekem weer een beetje doet terugdenken aan een van hun eerste albums.

Het solodebuut blijft boeien tot het laatste nummer ‘Hengilás’ wat ontroert met de strijkers. Euforie voert de boventoon, maar ook niet altijd. Vergelijkingen zijn er te maken, maar toch is het een op zichzelf staand geheel. Al klinkt de stempel van Nico Muhly duidelijk door op het album voor degenen die zijn werk kennen. Het is wel dat je er net van moet houden, want hoe toegankelijk single ´Go Do´ is zo ontoegankelijk kan het een halve cd verder zijn voor menig popliefhebber.


Eerdere recensies van Sigur Ros:
- 29-06-2008: með suð í eyrum við spilum endalaust;
- 11-11-2007: Hvarf / Heim.
Recensent:Jeroen Aerts Artiest:Jónsi Label:EMI Music
White Rabbits – It’s Frightening

White Rabbits - It's Frightening It’s Frightening is het tweede album van de vanuit Brooklyn opererende band...

Chris Laney – Only Come Out t Night

Chris Laney - Only Come Out At Night Wanneer je begin te luisteren naar Only Come Out At Night van Chris Laney...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT