RECENSIE: Palalalaka - The Invention of Breakfast

Palalalaka – The Invention Of Breakfast
recensie cijfer 2010-04-11 Palalalaka begint in 2006 als opnameproject van de broers Maarten (gitaar, zang) en Simon (zang, toetsen) van Vliet. Dit resulteert in de EP Go And Feed The Rabbits en iets later in een demo die wordt opgenomen in de studio van Zuco 103’s Stefan Kruger.

Omdat de gebroeders Van Vliet op dat moment ook nog in een andere band spelen, is het niet de bedoeling om van Palalalaka een echte band te maken, maar in 2008 stopt het tweetal met het spelen in die andere band en wordt alle aandacht op Palalalaka gericht. Er wordt dan ook een echte band gevormd die naast de broers Van Vliet bestaat uit Willem van Berkel (gitaar, zang), Bazar Annink (bas, zang) en David de Vries (drums).

In april van dit jaar verschijnt het debuutalbum van Palalalaka, getiteld The Invention Of Breakfast. Hierop horen we een band die de mosterd duidelijk bij onze Zuiderburen heeft gehaald. Invloeden van de vroege dEUS en Zita Swoon/Moondog Jr klinken duidelijk door in de muziek van Palalalaka en indirect horen we dus ook de invloed van Captain Beefheart.

The Invention Of Breakfast opent met een heel kort intro, waarin meteen de invloed van dEUS en Beefheart hoorbaar is. Hierna volgt ‘St Paul’ dat mede door de galmende gitaren ook wel een beetje Engels aandoet. De songstructuur en gedeeltelijk vervormde zang klinken echter duidelijk als dEUS. ‘The Land Of The Blind And Tender’ doet misschien nog wel het meest aan de Belgische superband denken. De vervormde, gesproken vocalen, het hoekige ritme en het gitaarwerk, alles ademt dEUS. Hetzelfde geldt voor ‘Never Cut Down On The Mustard’.

In ‘Ganin’ gaat Palalalaka wat meer richting zigeunermuziek, die aan het eind bovendien verrijkt wordt met een vrij stevige gitaarpartij. Bay Of Pigs’ is de meest rockende track op The Invention Of Breakfast, met wederom een stevige gitaarpartij en een strak ritme. Ook het eind van ‘Born In The Ocean’ is trouwens vrij stevig, maar deze song heeft juist een tegendraads ritme.

Palalalaka levert met The Invention Of Breakfast een goed album af, maar om echt indruk te maken zal de band wel een duidelijkere eigen sound moeten ontwikkelen. Als dat lukt, kan Palalalaka een heel interessante band worden, want met de uitvoering en muzikale invulling is bijzonder weinig mis.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Palalalaka Label:Eigen Beheer
[Önder & FS Green] – [De Kassier: een Monnie Album]

Önder - De Kassier Önder wil vooral geld verdienen, kickt op naamsbekendheid en heeft als...

Wallis Bird – New Boots

Wallis Bird - New Boots De 26-jarige Ierse zangeres Wallis Bird had met haar debuutalbum Spoons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT