RECENSIE: Freek de Jonge - Van A naar Z

Freek de Jonge – Van A naar Z
recensie cijfer 2010-03-02 “Niemand kan nog om mij lachen” zingt Freek de Jonge vrolijk op zijn debuutalbum Van A naar Z . Na een hilarisch, doch door sportminnend Nederland niet gewaardeerd, optreden op het sportgala twee jaar geleden en enkele tenenkrommende bezoeken aan Pauw & Witteman begint het er inderdaad sterk op te lijken dat Nederland niet meer kan lachen om Freek. Gelukkig houdt dat hem geen seconde tegen en ligt binnenkort het eerste officiële album van De Jonge in de winkel. Naar eigen zeggen zijn meest intensieve project ooit. Als Van A naar Z ook maar even het niveau gaat halen van Neerlands Hoop dan is deze cd een zeer welkom project. Met producties van Boudewijn de Groot, Daniel Lohues en live ondersteund door Ocobar zit er zonder twijfel potentie in Van A naar Z .

Na een paar aardige maar niet bijster interessante nummers begint vanaf ‘(Freddy) zeeman zonder haven’ de plaat echt goed op stoom te komen. De zeemanssong met een bluesy melodie is een zeer aandoenlijk liedje. Daarna blijft op het gros van de nummers dit bluesy gevoel bewaard. Zowel het meer uptempo ‘Het lachen vergaan’ als de meer country blues basis ‘Doe als Sammy’ zijn heerlijke ouderwetse liedjes.

Maar bovenal zijn het de verhalen die Van A naar Z haar kracht geven. Of het nou een verhaal over een depressieve man is die weer positief door het leven wil of een verhaal over Freek die op zijn sterfbed ligt en nog een laatste keer wil optreden, stuk voor stuk wordt je meegenomen in zijn verhaal.

Waar bij het gros van de cabaretiers het zanggedeelte een onderdeel van de voorstelling is dat hoofdzakelijk voor de performer interessant is, toont Freek de Jonge aan dat dat echt niet altijd het geval is. Op Van A naar Z komen de intense, melancholische nummers sterk tot hun recht. Deze nieuwe ingeslagen weg van De Jonge mag zeker een vervolg krijgen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Freek de Jonge Label:V2 Records
Six Gallery – Breakthrough In Modern Art

Six Gallery - Breakthroughs In Modern ArtHet Amerikaanse Six Gallery heeft zichzelf vernoemd naar een club van zes...

Savatage - Still The Orchestra Plays, Greatest Hits volume 1 &

Savatage - Still The Orchestra Plays (Greatest Hits Vol 1&2) Het besluit van Jon Oliva staat vast: Savatage bestaat officieel niet meer....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT