RECENSIE: Pearl Jam - Backspacer

Pearl Jam – Backspacer
recensie cijfer 2009-09-23 Ruim drie jaar na het titelloze album met de avocado op de voorkant, komt Pearl Jam met een nieuwe plaat, getiteld Backspacer. Het is alweer het negende studioalbum voor de laatste der grunge-Mohikanen, die in ons land nog steeds behoorlijk populair zijn.

Backspacer opent met een viertal stevige songs. Opener ‘Gonna See My Friend’ knalt er meteen lekker in en doet denken aan de hoogtijdagen van de grunge. ‘Got Some’ is wat hoekiger en eerste single ‘The Fixer’ is misschien iets te poppy, maar toch ook wel erg lekker. ‘Johnny Guitar’ is ook een goed nummer, maar net iets minder dan de eerste drie.

Na dit knallende begin neemt de band flink wat gas terug in ‘Just Breathe’. Deze song had ook wel op Eddie Vedder’s prachtige soloplaat Into The Wild kunnen staan. Hetzelfde geldt voor de mooie, en zeer toepasselijk getitelde, afsluiter ‘The End’. ‘Amongst The Waves’ begint vrij rustig, maar dit nummer bouwt op naar een steviger stuk aan het eind, met erg mooie gitaarpartijen.

‘Unthought Known’ klinkt een beetje ingehouden. Alsof de band klaar staat om er vol in te knallen, maar dat niet doet. Juist door deze ingehouden spanning krijgt het nummer een bepaalde intensiteit mee, die in sommige andere nummers juist een beetje ontbreekt. Zo klinkt het uptempo ‘Supersonic’ nogal gemakzuchtig en ook van het wat rustigere ‘Speed Of Sound’ gaat weinig overtuiging uit. Ondanks deze minpuntjes is Backspacer een degelijke plaat met een flink aantal goede songs. Het album is met elf nummers in ruim 36 minuten bovendien lekker puntig.


Eerdere recensies van Pearl Jam:
- 17-11-2002: Riot Act;
- 30-05-2006: Pearl Jam;
- 17-10-2007: Into the Wild (Eddie Vedder solo).
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Pearl Jam Label:Universal Music
Mark Knopfler – Get Lucky

Mark Knopfler - Get LuckyZo’n twee jaar na zijn alleszins aardige plaat Kill To Get Krimson komt...

Director – I’ll Wait For Sound

Director - I'll Wait for Sound I’ll Wait For Sound is het tweede album van het Ierse kwartet Director ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT