RECENSIE: Kudra Mata - Legacy of Persistence

Kudra Mata – Legacy Of Persistence (ep)
recensie cijfer 2009-08-15 De hoeveelheid metalcore bands die het laatste decennium het levenslicht zagen zijn werkelijk ontelbaar. Zelden heeft een variant op metal zoveel impact gehad op het metalklimaat als deze stroming. Dat het niet meevalt voor een leek om een band in een hokje te plaatsten is volkomen begrijpelijk. Genre aanduidingen als metalcore, deathcore, mathcore, chaotic hardcore en new wave of American metal betekenen in grote lijnen hetzelfde, en als de bands soms zelf het genre niet eens kunnen definiëren is het einde zoek.

De Nederlandse metalcore band Kudra Mata weet gelukkig wel in welk genre ze passen. De band speelt volgens zeggen thrash-metalcore, om maar weer een nieuw hokje toe te voegen. Het zal allemaal wel. De muziek op de nieuwste EP Legacy Of Persistence heeft invloeden uit de hardcore en heeft daarbij een behoorlijke draai meegekregen uit de melodieuze deathmetal zoals die in Zweden veel wordt gemaakt. Als blijkt dat er is samengewerkt met mixer Michiel Toenink (Sick Of It All en Napalm Death), en het resultaat is gemasterd door Goran Finnberg (In Flames, The Haunted) is wel duidelijk waar de inspiratie vandaan komt.

In zes snelle en ongelooflijk strakke songs laat Kudra Mata horen hoe goede metalcore moet klinken. De riffs zijn snijdend en de zang van Karel Lenferink switcht tussen een heerlijk smerige grunt en een ijzingwekkende scream. Het tempo ligt in alle zes songs behoorlijk hoog, en omdat de productie op topniveau is klinkt deze EP bijzonder energiek. Soms is het prettig als het tempo wat omlaag gaat, wat de zeggingskracht van de muziek behoorlijk vergroot. Daardoor is een nummer als ‘Self-Indulgence’ misschien wel het beste nummer op dit plaatje, zonder de andere nummers te kort te willen doen. In elk nummer zijn prima riffs te ontdekken die soms wel wat bekend in de oren klinken. Zo klinken ‘Hellfire’ en ‘Tomorrow Comes Anew’ inderdaad of ze zo van een willekeurige Zweedse band afkomstig zijn. Wel prima songs overigens. De kritische teksten over mens en maatschappij horen natuurlijk ook bij deze muziek.

Dat dit soort muziek inmiddels niet origineel meer is maakt voor Kudra Mata geen moer uit. Zolang het op deze prima manier wordt uitgevoerd is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Legacy Of Persistence is een degelijke EP, niets meer, niets minder.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kudra Mata Label:Eigen Beheer
Big D and the Kids   Fluent in Stroll

Big D & The Kids Table - Fluent in Stroll Big D wordt sinds jaar en dag ingedeeld in de Ska, terwijl de link met de...

Beardfish – Destined Solitaire

Beardfish - Destined Solitaire Het gaat goed met de Zweedse progrock band Beardfish . Eerder (in 2007 om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT