RECENSIE: Vlijmscherp - Vlijmscherpe Promo

Vlijmscherp – Vlijmscherpe Promo cd
recensie cijfer 2009-02-04 Vlijmscherp is een Leids hiphopcollectief dat in 2006 wordt opgericht door Marv en Nick. In dat jaar brengen ze ook hun eerste mixtape Straatfrequentie uit. Later wordt Djo, voormalig zanger van de rockband Nastrovja, aangetrokken om Vlijmscherp een extra impuls te geven en in 2008 komt de Rotterdamse Guss de gelederen versterken.

Na Straatfrequentie volgen nog twee mixtapes, getiteld Meer Beats Dan Bootlegs en The Collabo Tracks. Hiernaast treedt Vlijmscherp op met artiesten als Typhoon, Jiggy Dje, Extince en The Fringe. In 2008 maakt de groep een promotie-cd om te versturen aan programmeurs en via via komt een exemplaar hiervan op het bureau van ondergetekende terecht.

Op deze Vlijmscherpe Promo cd staat naast een hoeveelheid informatie, foto’s en dergelijk ook een zestal tracks van Vlijmscherp. De eerste track is ‘De Champ’ een brag en boast nummer met een niet al te beste tekst en een vrij simpele beat. Hierna wordt het gelukkig een stuk beter met ‘Man Op De Bank’. De accordeon in deze track doet wel wat aan Delic denken en geeft het nummer net wat extra. Verder laat Vlijmscherp hierin horen dat ze ook over serieuze zaken kunnen rappen.

In ‘Check Me Swagger’ wordt weer lekker opgeschept, maar wel op een betere manier dan in ‘De Champ’. Muzikaal gezien is dit nummer ook prima en het sampletje van de politieradio onder een tekst over mannen in het blauw is natuurlijk gewoon leuk gevonden. ‘Demonen’ is, zoals de titel al doet vermoeden niet al te vrolijk en ook muzikaal gezien is dit een vrij donkere track. ‘Demonen’ is ondanks, of misschien juist wel dankzij, de donkere toon een behoorlijk goed nummer. Dit geldt ook voor ‘Owjahjoh’, het vijfde nummer op deze promotie-cd.

Na deze vijf tracks, waarvan de laatste vier behoorlijk goed zijn, volgt er nog een bonustrack, getiteld ‘Mellow Door Jou’. Dit nummer hadden ze misschien beter weg kunnen laten, want dit soort loverap past helemaal niet bij de rest van de, behoorlijk stoere, tracks. De tekst van ‘Mellow Door Jou’ is echt een paar tandjes te cheesy en hierdoor is het een teleurstellende afsluiter. Desondanks is deze promotie-cd zeker de moeite waard. Vlijmscherp maakt leuke hiphop met bij vlagen nog wat zwakke teksten, maar ook veel potentie.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Vlijmscherp Label:Eigen Beheer
Anneke Van Giersbergen (with Agua De Annique) – Pure Air

Anneke van Giersbergen - Pure AirSinds Anneke van Giersbergen The Gathering in 2007 verliet heeft zij weinig...

Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence

Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence Binnen de techno, house en ambient scenes is Mark Pritchard een hele grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT