RECENSIE: My City Burning - White Lies / Black Eyes

My City Burning – White Lies/Black Eyes
recensie cijfer 2009-02-02 My City Burning is een Nederlandse band die nog maar kort bestaat en al snel een sterke live reputatie heeft opgebouwd. De in 2006 opgerichte band maakt muziek die volgens eigen zeggen valt te omschrijven als oldskool hardcore and thrash metal with some catchy melodies. De band heeft al met grote namen als Poison The Well en Raging Speedhorn opgetreden Niet slecht voor een beginnende band.

De debuut EP White Lies/ Black Eyes is net uit en heeft al tal van positieve reacties opgeleverd. Bij het beluisteren van dit eigen beheer debuut lijken vooral namen als Slayer en Sick Of It All de belangrijkste invloed voor de muziek van My City Burning. Het viertal wisselt namelijk pure hardcore af met thrashmetal, waardoor blijkt dat het hippe metalcore hokje, waarin de band soms geplaatst wordt, niet helemaal terecht is. Lekkere, ouderwets snijdende, thrash riffs worden op prima wijze in songs met kop en staart verwerkt. Het zes nummers tellende schijfje klokt zeventien minuten en geeft na beluistering het gevoel dat je net door een sneltrein bent gegrepen. De plaat begint met het pure hardcore nummer ‘The Catalyst’, waarin zanger Igor meteen laat horen dat er met hem niet te spotten valt. Zijn intense schreeuw gaat door merg en been. Het tweede nummer ‘Endings’ wordt geleid door een riff die op elke willekeurig Slayer album geen slecht figuur zou hebben geslagen. Ook het verwoestende ‘My Own Worst Enemy’ heeft ook weer een briljante thrash riff die eveneens naar Slayer valt te herleiden en direct blijft hangen. ‘Line In The Sand’ en vooral ’Rise’ gaan weer meer de hardcore kant op en klinken overtuigend. Het afsluitende ‘Black Hearts Unite’ is een heerlijk meebrulnummer en een gedoodverfde concert uitsmijter.

Het debuut van My City Burning is een overrompelend staaltje muzikaal geweld. Op basis van dit schijfje verdient de band het om zo snel mogelijk bij een passend label onderdak te krijgen. Dat dit gewoon uit Nederland komt is iets om trots op te zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:My City Burning Label:Eigen Beheer
First Aid Kit – Drunken Trees

First Aid Kit - Drunken Trees First Aid Kit stond al op de afgelopen Eurosonic en dan moeten de oren...

Remorse – Awaiting Your Death

Remorse - Awaiting Your Death Het Limburgse Remorse is een thrashmetal band met een no-nonsense houding....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT