RECENSIE: Cynic - Traced in Air

Cynic – Traced In Air
recensie cijfer 2008-12-20 Wonderen bestaan nog! Niemand had verwacht dat het Amerikaanse Cynic nog eens een opvolger in elkaar zou knutselen na hun droomdebuut Focus. De in 1987 opgericht band deed er al zes jaar over om hun eerste ei te leggen maar viel kort na de release uit elkaar. Ieder ging zijn eigen weg en Cynic leek voorgoed voorbij. De laatste jaren werden de geruchten over een heroprichting van deze legendarische band steeds sterker. Gelukkig bleken die geruchten waar, en zo kon het gebeuren dat Paul Masvidal (zang en gitaar) en drummer Sean Reinert de band voor de tweede keer oprichtten. Samen met oud gediende Sean Malone (bas) en een nieuweling: de Nederlander Tymon Kruidenier (gitaar en grunts)

Gelukkig blijkt het nieuwe album Traced In Air zeker de moeite waard. In die vijftien jaar is de tijd niet stil blijven staan, maar Cynic heeft de tijd genomen en zich een modern geluid aangemeten. Het debuut valt natuurlijk niet te overtreffen, want er zijn maar weinig albums die zo een impact op de metal hebben gehad als het eerste schijfje van Cynic. De unieke combinatie van death metal, jazz en fusion was destijds uniek en is nog steeds heel bijzonder. Op Traced In Air heeft Cynic nog wat progrock elementen toegevoegd en klinkt het geheel wat netter en behoorlijk gelaagd. Wat gebleven is zijn de vocoder stemmetjes van Masvidal, die ook zijn normale stem af en toe gebruikt. De grunts zijn spaarzaam aanwezig waardoor de plaat nog wel een duister randje heeft en eigenlijk geen deathmetal plaat meer is, maar vooral een progmetal album. Vergelijken met andere bands is eigenlijk niet mogelijk, Cynic heeft zijn eigen geluid en dat is in het huidige muziek klimaat een verademing.

Het intrigerende album heeft ondanks dat het maar 34 minuten duurt toch zijn tijd nodig maar onthult na een aantal draaibeurten heel veel moois. Afzonderlijke nummers benoemen is eigenlijk niet mogelijk. Het geheel is van constante kwaliteit en moet echt als geheel beluisterd worden. Liefhebbers van het eerste album worden niet teleurgesteld en ook is dit bijzonder geschikt voor ruimdenkende progrockers. Traced In Air is meer dan de moeite waard maar is natuurlijk altijd minder dan het sprookjesachtig mooie debuut. Nu maar hopen dat de heren niet weer vijftien jaar nodig hebben.
Recensent:Jan Didden Artiest:Cynic Label:Season Of Mist
Linkin Park - Road to Revolution

Linkin Park - Road to Revolution Linkin Park staat er om bekend ooit een cd uitgegeven te hebben en die...

The Covenant - Welcome to the Real World

The Covenant - Welcome to the Real World The Covenant , niet te verwarren met Covenant, is een oldskool hardrock band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT