RECENSIE: Turisas - A Finnish Summer with Turisas

Turisas - A Finnish summer With Turisas (dvd)
recensie cijfer 2008-11-04 Wanneer je een goede band zoekt om een feestje te organiseren, nodig dan het Finse folkmetal gezelschap Turisas maar uit. De heren en dame weten hoe je een partijtje leuk moet maken. Zoveel is wel duidelijk na het bekijken van de dvd A Finnish Summer With Turisas. De muziek van Turisas kenmerkt zich door redelijk snelle folkmetal in het straatje van Finntroll en Korpiklaani.

De sinds 1997 bestaande band begint de dvd met een zeventig minuten durende documentaire. Hierin wordt het wel en wee van Turisas tijdens de periode van de Finse zomerfestivals gefilmd. We zien in deze documentaire de band backstage, tijdens het vieren van de midzomernacht en een uitgebreid tourreport. Tussendoor wordt de geschiedenis van de band verteld en leidt zanger Mathias Nygard ons door het fraaie Helsinki. De documentaire is lekker losjes gefilmd en laat een band zien die duidelijk zeer serieus met de muziek bezig is. Er wordt natuurlijk wel genoten, maar we zien niet al teveel van de gebruikelijke ongein die dit soort documentaires vaak ontsiert.

In het tweede deel van de dvd wacht ons een tachtig minuten durende compilatie van de optredens op de verschillende (kleine) festivals die de band in Finland deed. De band is meestal goed op dreef, de stem van Nygard is lekker ruig en de muziek is voldoende stevig met zo nu en dan wat folky meezing stukjes zonder dat het al te melig wordt. Hoofdrollen zijn weggelegd voor violist Olli Vanska en accordeoniste Netta Skog. Zoals eerder gezegd weet de band hoe een publiek voor zich te winnen en een gigantisch feest te bouwen. Turisas straalt op het podium een enorme vreugde uit die zijn uitwerking op het publiek niet mist. Elk nummer wordt steevast vergezeld door een grote pit. Soms wordt de gehele festivalweide tot één grote pit omgetoverd. En dat alles speelt zich af tegen een schitterend decor van meren, bossen en natuurlijk die heel korte zomernachten. De dvd sluit af met wat bloopers en een clip van ‘Rasputin’; een cover van (jawel) Boney M. Zelfs hier komen de Finnen glorieus mee weg.

Deze dvd is zonder meer geslaagd en het concertgedeelte is prima in orde. Ondank dat alles met maar enkele camera’s is gefilmd, is er toch een goed en afwisselend beeld neergezet. Het geluid is ook dik in orde. Uiteraard is deze dvd verplicht voor Turisas fans, maar ook mensen die de band slecht zijdelings kennen moeten dit toch zeker eens bekijken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Turisas Label:Century Media
Dr. Phil Needs Help – Vernaggeld

Dr. Phil Needs Help - VernaggeldIk weet nog goed dat ik op 30 december 1999 als dertienjarig jochie voor het...

Arch Enemy – Tyrants of the rising sun; Live in Japan

Arch Enemy - Tyrants of the Rising Sun - Live in Japan Tyrants of the Rising Sun van Arch Enemy is opgenomen op 8 maart 2008 in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT