RECENSIE: Los Campesinos! - We Are Beautiful, we are doomed

Los Campesinos! – We Are Beautiful, We Are Doomed
recensie cijfer 2008-10-13 Uw recensent had een flink aantal luisterbeurten nodig om Hold On Now, Youngster (lees hier de recensie), het debuutalbum van Los Campesinos! op waarde te kunnen schatten en eigenlijk viel het kwartje pas echt tijdens het veel te korte optreden op Lowlands. Zo’n acht maanden na het debuut komt het zevental uit Cardiff al met de opvolger en deze heeft de titel We Are Beautiful, We Are Doomed meegekregen.

Op dit nieuwe album trekt Los Campesinos! de lijn van het debuut door, al lijkt de gekte net iets minder te zijn. Of komt dat doordat we inmiddels aan het geluid van de band gewend zijn? De muziek laat zich nog steeds het beste omschrijven als een kruising tussen een rammelende versie van Arcade Fire en Belle & Sebastian op speed. Dus wederom veel bombast, geschreeuwde vocalen en een hoop lawaai, maar wel goede liedjes. Ook de onmogelijke songtitels zijn gebleven. Wat te denken van ‘Between An Erupting Earth And An Exploding Sky’ en ‘Documented Minor Emotional Breakdown # 1’? Om er maar een paar te noemen.

De liedjes zijn zoals gezegd over het algemeen dik in orde. Neem bijvoorbeeld de geweldige opener ‘Ways To Make It Through The Wall’ die klinkt alsof de band inderdaad dwars door een muur wil rammen. De titeltrack, waarin naast veel praatzang van Gareth Campesinos! ook een mooi koortje zit, is ook erg sterk, net als ‘You’ll Need Those Fingers For Crossing’ en ‘Miserabilia’. In dit laatstgenoemde nummer zingen Gareth en Aleksandra Campesinos! een paar stukken afwisselend. Deze combinatie bleek op het debuut al zeer goed te werken en doet dat nu weer. ‘Heart Swells/Pacific Daylight Time’ begint rustig en heeft een wat harder, beetje folky eind. Afsluiter ‘All Your Kayfabe Friends’ eindigt zo abrupt dat je in eerste instantie denkt dat er iets mis gaat met je CD-speler, maar het schijnt toch echt zo te horen.

We Are Beautiful, We Are Doomed is misschien iets minder verrassend dan Hold On Now, Youngster, maar doet kwalitatief niet voor de debuutplaat onder. Los Campesinos! laten wederom horen dat ze geweldige songs kunnen schrijven, die ze dan vervolgens zelf zo snel mogelijk weer om zeep proberen te helpen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Los Campesinos! Label:Wichita Recordings LTD / V2
Hot Club de Paris - Live at dead lake

Hot Club de Paris - Live at Dead Lake Hot Club de Paris is een powertrio uit Engeland, waar je óf heel blij en...

Deerhunter – Microcastle

Deerhunter - Microcastle Dit is alweer het derde album van de in 2001 opgerichte band Deerhunter . De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT