RECENSIE: Dave Stewart - The Dave Stewart Songboek, Volume One

Dave Stewart And His Rock Fabulous Orchestra – The Dave Stewart Songbook Volume One
recensie cijfer 2008-09-16 Dave Stewart werd in de jaren ’80 wereldberoemd als de mannelijke helft van het duo Eurythmics. Samen met Annie Lennox scoorde hij de ene grote hit na de andere, maar in 1991 hielden de twee het voor gezien en gingen ze allebei solo verder. Lennox scoorde nog een paar hits, maar rond Stewart werd het vrij stil. Toch heeft hij sinds die tijd zeker niet stilgezeten. Hij schreef veel songs voor en met andere artiesten, waaronder een aantal grote hits. De songs die Stewart samen met anderen schreef zijn nu verzameld op The Dave Stewart Songbook Volume One. De nummers staan op deze cd echter niet in hun oorspronkelijke uitvoering, maar zijn door Stewart opnieuw opgenomen, samen met zijn Rock Fabulous Orchestra.

Op voorhand vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van deze nieuwe opnames en bij beluistering van opnieuw opgenomen Eurythmics nummers als ‘Sweet Dreams (Are Made Of These)’ en ‘Here Comes The Rain Again’ blijkt dat deze nieuwe versies inderdaad achterblijven bij de originelen. Niet dat ze slecht worden uitgevoerd, maar je mist gewoon de geweldige stem van Annie Lennox. Gelukkig staan er op The Dave Stewart Songbook Volume One echter ook nummers die het origineel overtreffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ‘Taking Chances’. Dit nummer werd door Stewart en Kara DioGuardi geschreven voor Céline Dion. In afwezigheid van de Canadese brulboei blijkt het echter een zeer goed nummer dat hier door Amy Keys prachtig gezongen wordt. Verder worden bijvoorbeeld ‘Underneath It All’ van No Doubt en ‘Old Habits Die Hard’, in 2004 door Mick Jagger gezongen op de soundtrack van Alfie, erg mooi uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor ‘Jealous’ van Sinead O’Connor, Tom Petty’s ‘Don’t Come Around Here No More’ en ‘Lily Was Here’. Het laatstgenoemde nummer blijft dicht bij het origineel en net als in 1989 wordt de saxofoon deze keer bespeeld door Candy Dulfer.

De hoogtepunten van The Dave Stewart Songbook Volume One zijn de prachtige uitvoeringen van Sarah McLachlan’s ‘Ordinary Miracle’, Bob Geldof’s ‘This Is The World Calling’ en ‘American Prayer’. Dit laatste nummer schreef Stewart samen met Bono en deze twee voerden het met Beyoncé en The Edge uit op het Nelson Mandela concert tegen AIDS.

Naast deze mooie nummers staat er ook een aantal tracks op The Dave Stewart Songbook Volume One die niet zo sterk zijn of gewoon duidelijk achterblijven bij de originele uitvoeringen. Zo is de nieuwe versie van ‘Stay’ best goed, maar toch echt een heel stuk minder dan het origineel van Shakespear’s Sister. Desondanks is The Dave Stewart Songbook Volume One een geslaagde verzamelaar geworden.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Dave Stewart Label:Surfdog
Bullet – Bite The Bullet

Bullet (SE) - Bite the BulletIn het muzikale landschap is tegenwoordig veel te vinden. Door de hoeveelheid...

The Spirit that Guides us - Don’t Shoot, Let us Burn

The Spirit That Guides Us - Don't Shoot, Let us Burn The Spirit that Guides us , sinds jaar en dag bekend om haar bijzondere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT