RECENSIE: ABC - Traffic

ABC – Traffic
recensie cijfer 2008-08-27 ABC had begin jaren ’80 een hele reeks hits, waaronder ‘The Look Of Love’, ‘All Of My Heart’, ‘King Without A Crown’ en ‘The Night You Murdered Love’. De eerste twee waren afkomstig van het debuutalbum The Lexicon Of Love uit 1982. Dit door Trevor Horn geproduceerde album wordt, zeker in de Engelse pers, nog steeds beschouwd als één van de beste popalbums uit de jaren ’80. Na 1988 scoorde de band rond zanger Martin Fry geen hits meer, maar tot 1997 werden er wel regelmatig albums uitgebracht. Hierna werd het angstvallig stil rond de band, maar nu is er opeens een nieuw album dat de titel Traffic heeft meegekregen.

Van de bezetting van The Lexicon Of Love zijn alleen Fry en drummer David Palmer overgebleven. De laatste vertrok vlak na de opnames van het debuutalbum, maar is inmiddels teruggekeerd.

In het bijgaande persbericht noemt Fry het nieuwe album een “labour of love”. Hij was naar eigen zeggen zeer geïnspireerd en eerlijk gezegd is dat ook wel te horen. Traffic is een leuke popplaat, die de liefhebbers van jaren ’80 pop zeker zal kunnen bekoren. Het niveau van het, nog steeds recht overeind staande, debuutalbum wordt niet gehaald, maar bij vlagen komen Fry en Palmer er erg dicht in de buurt. Dit geldt vooral voor ‘Love Strong’ en de bijna-titeltrack ‘One Way Traffic’. De overige songs op het album zijn net wat minder, maar ook zeker niet slecht. Het is leuk dat Traffic ook een aantal songs bevat die je niet zo snel van ABC zou verwachten. Zo is openingstrack ‘Sixteen Seconds To Choose’ een lekkere rocker en ook ‘Life Shapes You’ is vrij stevig. Andere tracks, zoals ‘The Very First Time’ en Loose Yourself’ zijn dan wel weer typisch ABC. Dit laatste nummer doet overigens ook weinig onder voor het oude werk.

Fry en Palmer laten met dit nieuwe album horen nog steeds goede liedjes te kunnen maken. Veel nieuwe fans zullen ze er niet mee winnen, maar de oude fans hoeven zeker niet teleurgesteld te zijn. Dit jaar neemt ABC samen met andere jaren ’80 acts als Bananarama, Rick Astley en Paul Young deel aan de “Here And Now Tour”. In tegenstelling tot de meeste andere acts hoeft ABC hierbij in ieder geval niet uitsluitend op oud werk te teren.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:ABC Label:Borough Music LTD
Hellsongs – Hymns In The Key Of 666

Hellsongs - Hymns of the Key of 666Metal is hard, metal is met je haren in de rondte zwaaien, metal is veel bier...

Apache - Boomtown Gems

Apache - Boomtown Gems Terug naar de 70s en 80s met Iggy Pop, Kiss, Ramones, New York Dolls. Dat is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT