RECENSIE: Junkie XL - Booming Back At You

Junkie XL – Booming Back At You
recensie cijfer 2008-04-18 Junkie XL (tegenwoordig alleen Tom Holkenborg) draait al een behoorlijk aantal jaren mee in de muziekscène en het opvallende aan deze dj is dat hij op de meest uiteenlopende locaties en festivals draait. Dance-festivals en rock-festivals, ’s middags of ’s nachts. Een goede dj past zich aan aan de omstandigheden waarin hij moet draaien en Junkie XL is wat dat betreft van alle markten thuis. Op de artiestenpagina van Junkie XL treffen we immers optredens aan op festivals als Pukkelpop, Lowlands en Dour, maar ook op Extrema en Dance Valley. Een gigantisch verschil in publiek en vooral de wensen van dat publiek. De discografie van Junkie XL kent echter niet zoveel variatie. Booming Back At You is zijn nieuwste cd en kent een essentieel verschil met eerder werk. De cd knalt namelijk, werkt niet naar geraffineerd opgebouwde hoogtepunten toe maar trapt elke open deur in die denkbaar is. En dat werkt grotendeels.

Junkie XL begon als band. Leadsinger was Rude Boy van The Urban Dance Squad en met hem werden de cd’s Saturday Teenage Kick en Big Sounds of the Drags gemaakt. Rude Boy kon zich echter niet vinden in de sound van Junkie XL, aangezien deze teveel naar dance riekte en niet naar de hiphopachtige rock die Rude Boy met de UDS gemaakt had. Junkie XL ging als dj verder en brak voor het écht grote publiek door middels de wereldwijde hit ‘A Little Less Conversation’, een cover van Elvis Presley in 2002. Hierna verschenen nog twee cd’s, te weten Radio JXL - A broadcast from the computer hell cabin (2003) en Today (2006), welke beide haast ongemerkt de revue passeerden. Booming Back At You is dus zijn nieuwste creatie en deze release ging gepaard met het nieuws dat Tom Holkenborg een nummer van Madonna zal remixen, in opdracht van de Queen of Pop herself.

Booming Back At You is dus gewoon knallen, zonder consessies. De cd trapt direct af met de titelsong en de eerste referentie die je te binnen schiet is Fatboy Slim. Lekker klinkt het allemaal zeker, de meeste nummers klokken rond de vier minuten en variatie is ondanks het hoge open-deuren-gehalte voldoende aanwezig. ‘Stratosphere’ kent zo’n lekker gemakkelijk ringtone-achtig deuntje, ondersteund door relaxte beats en zou niet misstaan in de zaterdagavond-programmering van TMF. En zo luistert de cd heerlijk weg en net op het moment dat je je hoofd wegdraait om de cd lekker op de achtergrond af te laten lopen, doemt ‘1967 Poem’ ineens op. ‘1967 Poem’ had wat mij betreft direct de vuilnisbak ingemogen, aangezien het lang geleden is dat zulke rotzooi uit m’n boxen kwam. Dit werkelijk afzichtelijk slechte nummer stoort, verstoort en irriteert en het is haast een belediging voor de dance-muziek in z’n geheel.

Ach, Booming Back At You is een cd die je op zich best aan kan schaffen, maar je mist eigenlijk vrij weinig als je besluit dit niet te doen. Het luistert voor een groot gedeelte lekker weg, maar een meesterwerk is het geenszins. Leuk voor tussendoor en eigenlijk verbazingwekkend dat de naam Junkie XL erop staat. Van zo’n naam verwacht je toch iets meer.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Junkie XL Label:Nettwerk Music Group
Brainpower - Hard Hart

Brainpower - Hard / HartHet is een tijdje stil geweest rondom Brainpower . Deze tijd heeft hij...

On Fire – Masquerades

On Fire - Masquerades Je hebt Zeeland en je hebt Zeeland. Voor degene die lekker bijdehand zijn, je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT