RECENSIE: NeWax - 27

Newax - 27
recensie cijfer 2008-01-23 In de jaren zeventig ben ik muzikaal “opgevoed”. Als klein ventje koesterde ik de platen van mijn broers. Bij het ouder worden zoek je steeds meer je eigen stijl en ontdek je dat er meer bestaat. In mijn geval betrof dat de postpunk periode in de late jaren zeventig en begin jaren tachtig. Platen van Joy division, Cure, Cult, Fischer-Z en Killing joke werden grijsgedraaid. Nu zijn we ongeveer 25 jaar later en zie je dat alles weer van voren af aan begint, zoals te horen is bij bands als Editors en Bloc Party. Op deze stroming surft ook het Nederlandse Newax lekker mee. En gelijk hebben ze.

Bij de eerste tonen van hun in eigen beheer uitgebrachte tweede ep met de titel 27 denk ik inderdaad direct aan de eerste lp van The Cure. En dat komt dan vooral door die lekker huilende stem van Jasper. Robert Smith heeft een Nederlands broertje en niemand die dat wist. Het gaat wel wat ver om Newax als kopie van The Cure te betitelen, maar de vergelijking zal niemand ontgaan. Maar is dat erg? Niet als je het zo voor elkaar hebt als Newax. Behalve overeenkomsten zijn er natuurlijk ook wel verschillen. Zo is het gitaargeluid wat dominanter en meer van deze tijd en zitten er ook wat ska en punk invloeden in hun muziek. De ep telt zeven vrij korte nummers die allen prima in het gehoor liggen. Opener ‘Every sun has a black lining’ is uptempo en ook het volgende nummer met die heel lange titel is vlot en vrolijk. Titelnummer ’27’ valt op door dat lekkere gitaarriedeltje en is het recept voor een instant hit. Alle nummers zijn voorzien van een verslavend basloopje en de drums zijn functioneel en strak. Geen poespas maar gaan met die banaan. Je kunt horen dat Newax al behoorlijk wat live ervaring heeft. Hier hoor je duidelijk een goed ingespeelde band. En als de geruchten juist zijn schijnt de band op het podium een heuse sensatie te zijn.

Als de wieg van dit sympathieke bandje in Engeland had gestaan waren ze misschien als de nieuwste sensatie gelanceerd. Maar dit is Nederland en kijken we anders tegen de dingen aan. Maar als Newax op deze weg blijft doorgaan zal er zeker meer in zitten dan het in eigen beheer ep’s uitbrengen. Deze ep is overigens voor een luttele vijf euro te bestellen via de website van de band. En omdat ik van mening ben dat je Nederlandse bands moet ondersteunen kan dat dus geen beletsel zijn om dit vrolijke plaatje aan te schaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:NeWax Label:Eigen Beheer
Too Pure to Die – Confidence and Consequence

Too Pure To Die - Confidence and ConsequenceVan het Amerikaanse platteland in Iowa naar landelijke bekendheid. Het lukte...

Voicst - A Tale Of Two Devils

Voicst - A Tale of two Devils "Two devils staat voor het gevoel hebben dat je met ogen open verkeerde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT