RECENSIE: Valgeir Sigurdsson - Ekvilibrium

Valgeir Sigurðsson – Ekvílibríum
recensie cijfer 2007-10-03 De naam Valgeir Sigurðsson zal de meeste mensen waarschijnlijk niet veel zeggen. Toch is de kans groot dat je al vaker werk van zijn hand gehoord hebt, want deze IJslandse producer heeft al een behoorlijk lange erelijst. Zo produceerde hij albums van Björk (Vespertine en Medulla, Cocorosie (The Adventures Of Ghosthorse And Stillborn) en Bonnie ‘Prince’ Billy (The Letting Go). Ook werkte hij samen met bijvoorbeeld Múm, Howie B, Sigur Rós en Kate Nash.

Ekvílibríum is Sigurðssons eerste eigen plaat en hij wordt hierop bijgestaan door een keur aan artiesten. De meeste hiervan zijn IJslanders, maar niet allemaal. Zo speelt bijvoorbeeld de Amerikaanse componist en arrangeur Nico Muhly op een groot aantal nummers mee en is op ‘Winter Sleep’ Warren Ellis (bekend van Nick Cave’s Bad Seeds, Grinderman en Dirty Three) te horen. De meeste nummers op Ekvílibríum zijn instrumentaal, maar voor de vier nummers met zang heeft Sigurðsson goede vocalisten weten te strikken. Zo horen we op ‘Evolution Of Waters’ en ‘Kin’ de stem van Bonnie ‘Prince’ Billy. ‘Baby Architect’ wordt gezongen door J. Walker (Machine Translations) en op ‘Winter Sleep’ horen we de prachtige stem van Dawn McCarthy (Faun Fables). Deze zangeres zong ook al mee op Bonnie ‘Prince’ Billy’s The Letting Go. De drie vocalisten hebben overigens ook allemaal meegeschreven aan hun eigen nummer(s). De overige zes nummers schreef Sigurðsson alleen.

De muziek op Ekvílibríum is elektronisch, maar tegelijkertijd organisch. Zo zitten in de meeste nummers geprogrammeerde beats, maar hiernaast worden ook veel ‘echte’ instrumenten gebruikt, waaronder een cello, viool, altviool, mandoline en gitaar. Hierdoor heeft Valgeir Sigurðsson een vrij uniek geluid weten te produceren. Desondanks zijn er wel momenten waarbij je aan andere artiesten moet denken. Zo hebben de beats in bijvoorbeeld de instrumentale opener ‘A Symmetry’ en ‘Baby Architect’ wel wat weg van die in het recentere werk van Radiohead. Op andere momenten, met name in het lange instrumentale nummer ‘Equilibrium Is Restored’ en het door Dawn McCarthy gezongen ‘Winter Sleep’ moet je onwillekeurig denken aan aan Sigur Rós.

Hoogtepunten van Ekvílibríum zijn wat mij betreft de twee nummers met Bonnie ‘Prince’ Billy en vooral het nummer met Dawn McCarthy. Van de instrumentale nummers zijn ‘A Symmetry’ en ‘Equilibrium Is Restored’ het mooist. Echt zwakke momenten kent het album niet. De muziek van Valgeir Sigurðsson is misschien niet erg makkelijk. Mooi is ze wel.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Valgeir Sigurdsson Label:Lowlands Dist.
Two Gallants - Two Gallants

Two Gallants - Two GallantsMet dit titelloze album brengt het garagerootsrock duo uit San Fransico hun...

Mark Olson - The Salvation Blues

Mark Olson - The Salvation Blues Je zult als singer/songwriter eerst door een diepe poel van ellende heen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT