RECENSIE: Behind Bars - All In Due Time

Behind Bars
recensie cijfer 2023-09-27 Behind Bars komt, net als vele metalbands van dit moment, uit België. De vier muzikanten hebben al in 2015 de koppen bij elkaar gestoken en brachten in 2019 hun debuutplaat uit. Dit goed ontvangen album krijgt nu een vervolg met All In Due Time. Hierop horen we een mix van thrashmetal en metalcore. Niet opzienbarend, want dat doen heel veel metalbands tegenwoordig, maar wanneer goed uitgevoerd kan het een streling voor de oortjes zijn. Waar het bij veel bands op hangt is het songmateriaal dat vaak wat achterblijft bij het technische kunnen van de muzikanten, maar dat is bij Behind Bars dik in orde en ook het geluid van de eigen beheer productie klinkt prima.

Zoals gezegd is het verre van origineel, maar bij eerste beluistering vallen al direct een paar songs goed op. Prijsnummer wat dat betreft is ‘Bleeding Heart’ dat lompe grooves afwisselt met tremolo picking en dat dan gecombineerd met een blastbeat. Ook opvallend is ‘Lockdown’ (waar zou dat nou over gaan?) dat direct vanuit de startblokken knalt als een retesnel thrashnummer, maar ook hier weer de nodige tempowisselingen en natuurlijk breakdowns, want dat hoort wel in de moderne metal. Ook ‘Doomsday’ is een lekker opvallende track met soms een verschroeiend tempo en wat ‘praatzang’ van Huyskens. Het heeft soms wel wat weg van iets van Slipknot. De Shouts in ‘End It All’ duwen de band een beetje de hardcore kant op en ook de afsluitende titelsong valt op door wat vocale afwisseling binnen de heftige thrash.

De band klinkt op All In Due Time als een eenheid waarbij op het eerste gehoor de rauwe, wat hese, grunt van Ian Huyskens opvalt, maar waar als snel de aandacht getrokken wordt naar het gitaarwerk van Steven Vandermosten die zowel in de riffs als de licks laat horen heel wat in zijn mars te hebben. Echt van de solo’s is hij niet, alleen spaarzaam een functionele, maar daar vraagt de muziek ook niet om. De ‘stille’ krachten naast deze twee heren zijn drummer Bjorn Van Olmen en Bassist Andy Philips die de lompe metal goed strak houden.

Op haar meest lompe momenten doet de bands soms wel wat aan Obituary denken, maar je kunt er zeker ook weer andere bands op projecteren en dat zal ieder anders ervaren. Hoe het ook zij: All In Due Time is een prima plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Behind Bars Label:Eigen Beheer
Cover Black Rabbit - Hypnosomnia

Black Rabbit - Hypnosomnia Black Rabbit is een deathmetalband uit Apeldoorn en omgeving en is...

Cover Ice Age - Waves Of Loss And Power

Ice Age - Waves Of Loss And Power De geschiedenis van het Amerikaanse Ice Age gaat terug naar 1991 toen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT