RECENSIE: 4Reel - Days Flow By

4Reel
recensie cijfer 2023-11-27 Dat de coronapandemie veel schade heeft aangericht mag duidelijk zijn. Toch heeft het in de muziekwereld wel degelijk iets goeds opgeleverd. Hoewel optreden niet mogelijk was probeerden muzikanten namelijk toch op een creatieve manier bijeen te komen en, voor zover dat mogelijk was, ook samen te werken. Zo ook in Nederland. Enkele ervaren muzikanten uit de Nederlandse folk-scene besloten juist in die periode een nieuwe start te maken en zo was daar dus plotseling 4Reel. Leo de Kruis die voorheen actief was in Boanna Boyne, een zeskoppig in Keltische folk gespecialiseerd gezelschap uit Gelderland, en Jos Koning, een door de wol geverfde muzikant in dezelfde sector, besloten om de krachten te bundelen met Alieke Verburg en Lonneke Knegtel. In de praktijk betekent dit een tweetal mannelijke ambassadeurs van het uit Schotland, Wales, Ierland en Bretagne afkomstige genre die met twee vrouwelijke gelijkgestemden een nieuw geluid creëren binnen een zeer traditionele muzieksoort.

Dit jaar is het album Days Flow By verschenen en voor wie interesse heeft in een akoestische melange van bouzouki-gitaar, contrabas, viola d’ amore, nyckelharpa, harmonica, accordeon en fluit is beluistering van deze uit dertien stukken bestaande geluidsdrager een absolute must. Bovendien zijn er hier zelfs geluiden te vinden die uit een draailier afkomstig zijn, een soort mechanische viool die niet door een strijkstok bespeeld wordt maar wordt aangedreven door een ronddraaiende zwengel. De verhalen zoals die worden verteld in het veel vertolkte ‘Mairies Wedding’ of het legendarische ‘Marrowbones’, over een vrouw die haar man wil verblinden en de dokter vraagt om advies, maar uiteindelijk zelf het onderspit zal delven, zijn diepgeworteld in de folkmuziek en vele malen verteld maar spreken nog altijd tot de verbeelding. Prettig is daarbij de vocale variatie en ook de samenzang van zowel de vrouwen als de mannen.

Het album biedt een bijzondere reis in de tijd. Niet alleen de muziek is traditioneel maar ook de gebruiken zijn al van lang geleden. Zo is daar het sprankelende ‘Queen Of May’ waarin 4Reel je mee neemt naar het begin van de zomer, zoals dat in diverse landen al heel lang en nog ieder jaar wordt gevierd. De ode aan ‘George IV’, ooit Prince of Wales en een groot muziekliefhebber, dateert zelfs van drie tot vierhonderd jaar geleden. Het zijn niet alleen bewerkingen van andermans werk maar ook de eigen composities die de aandacht trekken. Hoewel het album slechts twee zelfgeschreven tracks kent behoort de titeltrack tot de hoogtepunten van ;i:Days Flow By. Het zijn namelijk de vocalen die naast al die bijzondere instrumenten de meest gevoelige snaren weten te raken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:4Reel Label:Eigen Beheer
Radicanto

Radicanto - Alle Radici Del CantoJe zou kunnen zeggen dat de voorbereidingen voor het album Alle Radici Del...

Upgrade

Francesco Loccisano & Andrea Piccioni - Upgrade Sinds enige tijd lijkt de interesse voor traditionele en authentieke muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT