RECENSIE: Full Dub - Forward

Full Dub
recensie cijfer 2023-07-25 Full Dub is inmiddels een trio maar feitelijk het muzikale geesteskind van Fabien Romain. De Fransman grossiert sinds 2013 in dansbare digi-dub. Op het nieuw album Forward laat hij enkele gasten uit dezelfde stal (Original Dub Gathering) opdraven: Sumac Dub en The Maucals. Ook Tenor Youthman van het Russische (!) dub-collectief Lion Posse System doet zijn spreekwoordelijke roebel in het zakje.

Op eerdere platen van Full Dub had Fabien Romain nogal eens de neiging om een erg verwaterde versie van dub-reggae te presenteren. Forward is wat dat betreft een stap voorwaarts. De Dijonais Fabien Romain weet immers dondersgoed waar hij zijn muzikale mosterd vandaan moet halen.

De openingstrack ‘Golden Feather’ neigt nog enigszins naar de zouteloze dub-house die het goed doet op het terras van een hippe strandtent, maar vanaf ‘The Countdown’ wordt de stijgende lijn ingezet. ‘Always Looking Around’ is een geslaagde muzikale en vocale samenwerking met The Maucals (Grenoble) waarin het Europese migratieprobleem wordt bezongen: ”People move all around, all around, always looking around”.

Op ‘Crowd’ mag de Russische Tenor Youthman zijn vocale kunsten vertonen en worden melodica en echo van stal gehaald. Het is meteen de meest dubby track van het album. Maar ook de oosterse klanken die Full Dub samen met Sumac Dub voorbrengt op ‘Erebus’ mogen er zijn. ‘Bear’ en ‘Berlin’ zijn eerder filler dan killer.

Met afsluiter ‘Dark Summer’ glijdt Forward langzaam naar het einde. Daarmee blijft er een dub(bel) gevoel hangen na het beluisteren van Forward. Niet all negen tracks zijn even geslaagd. Maar Full Dub laat ook horen dat je voor geslaagde dub-tracks niet altijd hoeft uit te wijken naar thuisbasis Jamaica of Engeland. Want ook in Frankrijk weten ze inmiddels aardig van wanten, zie de dub-experimenten van onder andere Miniman, Brain Damage, The Disciples en Uzinadub.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Full Dub Label:Xango Music
Furla

LandaFurla - Cantar FurlanaDe Apennijnen zijn behalve een indrukwekkende en langgerekte bergketen in het...

Cover Ghost Woman - Anne. If

Ghost Woman - Anne. If Ghost Woman , alias Evan John Uschenko, presenteerde zich vorig jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT