RECENSIE: Tape Toy - TTYS

TTYS
recensie cijfer 2023-08-30 De leden van het Amsterdamse TAPE TOY werden op het lokale conservatorium (afdeling Popacademie) bij elkaar gezet voor een gezamenlijke opdracht: knutsel in twintig minuten een nummer in elkaar. En de rest is geschiedenis. Jaren later is het viertal nog steeds bij elkaar onder de naam TAPE TOY.

De band bestaat uit boegbeeld Roos van Tuil (zang), Wesley Fransen (gitaar), Maurice van de Graaf (basgitaar) en Marc van Dongen (drums). Met het winnen van de Amsterdamse Popprijs (2017), deelname aan de Nationale Popronde en een optreden op Noorderslag (2019) heeft TAPE TOY al heel wat kilometers op de teller.

Bubble grunge is de omschrijving die de band zelf aan haar muziek geeft. En dat is een behoorlijk accurate beschrijving. Maar deze combi leidt ook tot een zekere tweeslachtigheid. En dat is ook meteen de valkuil voor TAPE TOY. Wellicht een gevolg van de lessen beginnend ondernemerschap, marketing en social media die de studenten op de Popacademie mee krijgen. Want deze lessen zijn funest voor de spontaniteit en oorspronkelijkheid van de muziek.

De EP TTYS bevat vijf nummers. Opener ‘Glitchy Eyes’ lijkt uitgevonden voor de zelfgebruikte term bubble grunge. De track opent met een trage drumroffel in combinatie met een grungy gitaarrif. En als de zoete zangstem van Roos van Tuil invalt is het bandgeluid compleet: bubble grunge. Een catchy song die gemaakt lijkt voor een brede doelgroep.

Op ‘November’ klinkt TAPE TOY als een (te) lieve versie van Bettie Serveert. TAPE TOY zou er goed aan doen het doelgroep denken los te laten en de marketinglessen vaarwel te zeggen en in plaats daarvan muzikaal eens flink uit de bocht te vliegen. Dat zal het eindresultaat ten goede komen. De bijbehorende doelgroep dient zichzelf wel aan.

Het felste van leer trekt TAPE TOY op de afsluitende track ‘Sick Sick Sick’: ”I’m wide awake, I’m wide awake, and I will be for hours”. Ook meteen de meest overtuigende track van de EP. Dat biedt nog hoop voor de toekomst.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Tape Toy Label:Eigen Beheer
Cover Big Brave - Nature Morte

Big Brave - Nature MorteMet openingstrack ‘Carvers, Farriers And Knaves’ houdt BIG/BRAVE je meteen...

Cover Bully - Lucky For You

Bully - Lucky For You Alicia Bognanno alias Bully voelt zich bevrijd. Ze heeft zichzelf bevrijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT