RECENSIE: Kill Your Boyfriend - Voodoo

Voodoo
recensie cijfer 2023-03-23 Er zullen weinig recensies bestaan van Kill Your Boyfriend waarin niet wordt gerefereerd aan de New Yorkse elektropunkpioniers van Suicide. Martin Rev en Alan Vega experimenteerden eind jaren zeventig met elektronica en brachten hun tot op het bot gestripte rockabilly met de rauwheid en energie van de punk die toen rondwaarde in downtown NYC.

Kill Your Boyfriend is net als haar Amerikaanse inspiratiebron een duo. Matteo Scarpa en Antonio Angeli (Italië) maken sinds 2013 platen. Nieuwe plaat Voodoo is inmiddels hun vierde album.

Voodoo telt zes eigen composities en is opgenomen en zelf geproduceerd in thuisbasis Treviso. De mastering van het album werd overgelaten aan Collin Jordan die als technicus in zijn Boiler Room in Chicago al honderden platen voor zijn rekening nam. Van de avant-garde van Psychic TV en de doommetal van Bongripper tot de blues van stadgenoot Buddy Guy en de punkrock van de eveneens lokale Effigies.

Kill Your Boyfriend metselt een geluidsmuur op die bestaat uit de in feedback gedrenkte gitaar én de onder een dikke laag galm verborgen zangstem van Matteo Scarpa in combinatie met de vaak elektronisch (en soms tribaal) aandoende drumpatronen én het percussiewerk van Antonio Angeli. Geluidseffecten zorgen voor een kille en duistere sfeer.

De noise van Kill Your Boyfriend draagt gebruikssporen van industrial, darkwave en postpunk. De referentie aan Suicide doet zich het sterkst gelden op openingstrack ‘The King’ en op ‘Mr. Mojo’. ‘The Day The Music Died’ vormt een relatief rustpunt op het album met de stem van Scarpa over een tapijt van white noise totdat de relatieve rust na twee minuten alsnog bruut wordt verstoord door een beukend ritme.

Op het spooky klinkende ‘Papa Legba’ is, door zijn lengte van ruim acht minuten, tijd ingeruimd voor een spannende op- en afbouw. De wat anonieme titelsong ‘Voodoo’ sluit de plaat na ruim 33 minuten af.

Het is jammer dat Kill Your Boyfriend er op Voodoo niet in slaagt om helemaal los te komen van haar muzikale en stilistische voorbeelden. Maar het beluisteren van Voodoo vormt wel een goede aanleiding om de oude platen van Suicide weer eens af te stoffen. Waarvoor dank!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Kill Your Boyfriend Label:Shy Records
Cover Modern Stars - Space Trips For The Masses

Modern Stars - Space Trips For The Masses Modern Stars is een Italiaans duo (Rome) dat sinds 2018 bestaat uit Andrea...

Cover Al-Qasar - Who Are We?

Al-Qasar - Who Are We? Al-Qasar is een muzikaal gezelschap uit Parijs. De bandleden hebben hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT