RECENSIE: Barzin - Voyeurs In The Dark

Barzin
recensie cijfer 2022-11-24 Barzin werd in 1995 als muziekproject opgericht door de Canadees met Iraanse roots Barzin Hosseini. Hij omringt zich hierbij door een verscheidenheid aan artiesten. Zo zijn Tony Dekker (Great Lake Swimmers), Sandro Perri (Polmo Polpo), Diana Planche (The Paint Movement) en Nick Zubeck (Sun Kill Moon) al eerder bij zijn albums betrokken geweest. In 2014 kwam het vierde album uit en daarna werd het stil. Niet dat Barzin zelf stilzat: hij verlegde zijn aandacht. Hij produceerde albums voor andere artiesten, zoals The Slideshow Effect voor de band Memoryhouse. Daarnaast maakte hij veel muziek voor televisieprogramma’s (Less Than Kind, Vice Principals) en films (Nuummioq, Viewfinder).

De opgedane ervaring neemt hij mee op het vijfde album, Voyeurs In The Dark. De droompop met een vleugje folk zijn vervangen door een mengsel van pop, rock, jazz en elektronica. Verder laat hij de teksten voor zichzelf spreken. Zoals hij zelf in een interview zei: “One of the things I tried to set out with this album was not to understand what I was trying to say.” Op zich is dat wel jammer, want met titels als ‘It’s Never Too Late To Lose Your Life’ wil je toch wel weten waar dit nu over gaat.

Het album kenmerkt zich door een aaneenrijging van langzame nummers met weinig tekst, waardoor het bijna niet opvalt dat er instrumentale stukken tussen staan. Zij zorgen voor een stuk cohesie, waarbij met name ‘Golden Stairs’ en ‘Forever Arriving’ de overgang tussen nummers soepel laat verlopen. Die acht jaar ertussenuit zijn niet voor niks geweest: de opgedane kennis van filmmuziek schrijven wordt hier vakkundig toepast.

Dat hoor je ook voor de meeste nummers met tekst. ‘Voyeurs In The Dark’ en ook ‘To Be Missed In The End’ hebben iets melancholisch dat zo in een stukje film past. Zeker in scènes waar de hoofdpersoon even alleen zijn gedachten laat gaan. Heel knap is het dat hij de titeltrack nog even laat terugkomen in de tekst van ‘I Don’t Want To Sober Up’. Het maakt duidelijk dat alle nummers een geheel vormen. Toch steekt er één nummer boven alle anderen uit. Het duet met Set Feux, ‘Watching’, is van een dusdanige schoonheid, dat het niet verbaast dat hij haar volgende album produceert.

Het heeft vier jaar geduurd om dit album te maken. De zorg die hieraan besteed is, is terug te horen op alle nummers. Deze zijn niet voor niks in een bepaalde volgorde gezet. Het is de vakmanschap van Barzin die met zijn zachte stem iedereen laat wegdromen. Een prachtplaat voor de lange winternachten.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Barzin Label:Monotreme Records
Cover The Garbage & The Flowers - Cinnamon Sea

The Garbage & The Flowers - Cinnamon SeaEr zijn van die bands, die mysterieus willen blijven en zelf bepalen wanneer...

Cover Guerilla Toss - Famously Alive

Guerilla Toss - Famously Alive Je kunt je voorstellen dat als Kassie Carlson, de zangers van Guerilla Toss...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT