RECENSIE: Blackwater Holylight - Silence/Motion

Blackwarer
recensie cijfer 2022-02-17 De dames van Blackwater Holylight staan hun mannetje in de male-dominated onderwereld waar doom- en sludge akkoorden de boventoon voeren. De band uit Portland (Oregon) brengt met Silence/Motion haar derde album uit via RidingEasy Records (Monolord, Picturebooks).

Blackwater Holylight bestaat uit frontvrouw Allison Faris (gitaar, vocals), Mikayla Mayhew (basgitaar), Elise Dorsay (drums) en Sarah McKenna (keyboards). Het viertal wordt live aangevuld met gitariste Erika Oosterhout.

Het gevoel bij haar debuutalbum omschreef de band zelf als ”get in the car and buckle up”. Bij haar tweede plaat was het tijd voor ”starting the car”. En bij haar derde album, Silence/Motion, is ”driving to our destination” het motto.

Maar verwacht geen helse rit, want met openingstrack ‘Delusional’ schiet Blackwater Holylight behoudend uit de startblokken: een rustig intro met een tokkelende gitaar en strijkpartij. Vanaf minuut 1:20 ontvouwt de song zich langzaam door de toevoeging van drums, een zware gitaarriff en ijle keyboardklanken. En dan wordt het menens. De zachte zangstem van Allison Faris en de onderaardse gruntstem van Bryan Funck (Thou) zijn hier de slagroom op de taart.

‘Who The Hell’ neigt naar de sound van de 4AD back-catalogue. En het breekbare ‘Silence/Motion’ sluit daar naadloos op aan. De song wordt gedragen door piano, akoestische gitaar en vrouwenstem en werkt zich langzaam toe naar een climax waar nog wat heavy riffin’ aan te pas komt.
‘Falling Faster’ is een dromerige shoegaze track. Op ‘MDIII’ wisselen de ingetogen en meer uitbundige zangpassages elkaar af. En ‘Around You’ is het popliedje van de plaat.

Op afsluiter ‘Every Corner’ mogen Mike Paparo (Inter Arma) en producer A.L.N. (Mizmor, Hell) nog een duit in het vocale zakje doen en wordt het tempo weer wat omhoog geschroefd.

Blackwater Holylight klinkt op Silence/Motion een stuk ingetogener dan op haar vorige twee albums. Minder zwaar, minder riffs, maar minstens zo smakelijk. Al met al een geslaagd autoritje dus!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Blackwater Holylight Label:Riding Easy
Cover Prey For Nothing - Kivshan

Prey For Nothing - KivshanAls we aan Israëlische metal denken, weten we meestal spontaan de naam...

Cover The the - The Comeback Special

The the - The Comeback Special Matt Johnson, alias The The , is één van de meest oorspronkelijke Britse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT