RECENSIE: Manora - Brave The Storm

Manora
recensie cijfer 2022-02-12 We zijn in Nederland weer een prima symfonische metalband rijker en wel Manora uit Leiden. De aanwas was de laatste tijd niet zo heel groot, vooral ook omdat het format van symfonische metalband met zangeres wel een beetje uitgewerkt leek. Alleen de hele groten blijven groot, maar een echte doorbraak zien we nog weinig, maar het zou dus zomaar kunnen dat Manora het wel gaat redden. Op basis van het in eigen beheer uitgegeven debuutalbum Brave The Storm zou het kunnen lukken. De band is opgericht in 2016 door gitarist Ivo Visser en toetsenist Arthur Stok. Voor Brave The Storm heeft de band in 2017 al eens een EP uitgebracht.

Natuurlijk ontkom je bij dit soort muziek nooit meer aan vergelijkingen met de bekende namen. Het bombastische geluid doet regelmatig denken aan Nightwish uit de tijd dat Anette Olzon daar achter de microfoon stond. Ook al omdat Mirte van der Ham een zelfde soort stemgeluid heeft. Maar natuurlijk komen ook namen als Delain en Within Temptation langs. Die laatste vooral door het toetsenwerk en de koortjes. Wanneer je bijvoorbeeld naar single ’Wired To Obey’ luistert hoor je zeker iets terug van Mother Earth, maar storend is het nooit en je moet, zeker als beginnende band, ergens je referenties vandaan halen. Dat eigen gezicht komt vanzelf wel.

Het lange album (zestig minuten) komt lekker energiek en bombastisch over en bevat een aantal sterke melodieën die zich al snel in je geheugen nestelen. Gelukkig wordt ondank alle bombast nergens de factor metal vergeten, waardoor zoetsappigheid geen enkele kans krijgt. De lappen tekst zijn hier en daar wat cryptisch, maar soms komt er ook wel enige maatschappelijke betrokkenheid naar voren. Zo handelt ‘The Traveller’, naar het lijkt, over de ontberingen die de vluchtelingen die Europa proberen te bereiken moeten doorstaan.

Na alle vlotte metaltracks moet er natuurlijk ook ergens een rustpuntje komen en die is te vinden in de prachtig georkestreerde ballad ‘The Heavens (Are A picture Frame)’, waarin Mirte van der Ham mijmert over een onbereikbare liefde. Ook hierna dendert de symfonische metaltrein in volle vaart door, tot we met het bijzonder fraaie ‘A Beautiful Tragedy’ afsluiten.

Brave The Storm is een goed begin van een mogelijk mooie carrière voor Manora, dat laat horen dat zelfs in genre waarin nog weinig verrassingen voorkomen, je toch nog boven het maaiveld uit kunt komen. Origineel? Nee. Goed? Zeer zeker.
Recensent:Jan Didden Artiest:Manora Label:Eigen Beheer
Cover Wonders - The Fragments Of Wonder

Wonders - The Fragments Of WonderWanneer je het zoveelste powermetalorkestje voor je kiezen krijgt, vraag je...

Cover Rebel's End - Sing To The Devil

Rebel's End - Sing To The Devil Wanneer een band word geafficheerd als sleazy hardrockband gaan alle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT