RECENSIE: Teitan - Vákuum

Teitan
recensie cijfer 2022-03-14 Teitan is een project van Devi Hisgen, de zanger van Cthuluminati, een band die enige faam geniet in de underground metalscene. Teitan wordt geafficheerd als een blackmetalproject, maar afgaand op wat we voorgeschoteld krijgen op Vákuum, valt er niet echt een geheel sluitend label op de muziek van het Nederlandse eenmansproject van Hisgen te plakken. Eigenlijk kan dat ook niet anders want ook Cthuluminati is niet in een hokje te vangen. Grootste invloeden van Teitan liggen wel in de blackmetal, postmetal en sludge. Maar Hisgen gooit daar dan nog wel een soort avantgardistisch sausje overheen. Een beetje vreemd maar wel lekker.

Openingsnummer ‘The Grinding Teeth Of The Wheel Of Time’ begint lekker opruiend met vele vocale afwisselingen en doet soms wel wat denken aan de meest experimentele stukjes van Satyricon, terwijl ‘I Become The Lunar Sky’ mede door de ijskoude tokkelstukjes, inclusief poolwind, soms wel wat aan Immortal doet denken. Heel apart is de op de achtergrond opduikende vrouwenzang, wat het nog wat spookachtiger maakt. Nu we toch met een stukje namedropping bezig zijn; ‘Je Vois La Fin’ heeft wel wat van het zwartgallige geluid dat Burzum ooit zo kenmerkte, maar tegen het einde schieten dan de gedachten weer richting Celtic Frost en Triptykon. Ook nu komen de sfeerverhogende, enigszins clichématige, donder en regen weer eens langs, zoals op de gehele EP.

Het meest experimentele gedeelte van deze EP zit in de twee afsluitende songs. De keelklanken aan het begin van ‘Metempsychosis’ gaan over in een onaards stukje heftige dissonantie waar de honden geen brood van lusten. Werkelijk prachtig gedaan. Afsluiter ‘Description Of The Passing’ is eigenlijk niet te beschrijven, maar maakt wel duidelijk dat we die fase graag nog even aan ons voorbij laten gaan. Zo moet dus de soundtrack voor de Apocalyps gaan klinken, denken wij.

Wat een heerlijk duistere EP is Vákuum. Fijnproevers die van experimentele (black) metal houden kunnen hier niet om heen. De EP is verkrijgbaar via verschillende kanalen en op verschillende dragers via labels met welluidende namen als Zwaerdgevegt records, Void Wanderer en Onism Productions.
Recensent:Jan Didden Artiest:Teitan Label:Hard Life Promotion
Cover Rebel's End - Sing To The Devil

Rebel's End - Sing To The DevilWanneer een band word geafficheerd als sleazy hardrockband gaan alle...

Cover Seven Stars Over Sicily - The Endless Sea

Seven Stars Over Sicily - The Endless Sea Dat de Rotterdamse band Seven Stars Over Sicilly iets met de zee heeft, is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT