RECENSIE: Reject The Sickness - While Our World Dissolves

RTS
recensie cijfer 2021-08-17 Wanneer we het hebben over melodieuze deathmetal zijn alle ogen en oren direct gericht op Zweden, maar zie daar, ook in België kunnen ze er wat van. While Our World Dissolves bijvoorbeeld is een bijzonder puik album van Reject The Sickness. Drie kwartier lang worden we bestookt met een beenharde, maar kraakheldere mix van metalcore, thrashmetal en melodieuze deathmetal. Albums als deze derde schijf van de vijf Belgen zijn de krenten in de metalpap.

Behalve snoeiharde metal spelen hebben de heren ook nog wat te vertellen. De teksten zijn fictieve verhalen geïnspireerd door het dagelijks werk van zanger Guy Vercruysse die in de jeugdzorg werkt. Deze harde praktijk vraagt natuurlijk om een harde muzikale benadering. Ondanks de stevige aanpak spatten de fraaie melodieën, prachtige riffs en melodieuze solo’s van het schijfje. De muziek wordt ook nergens een brij; bas en drum vormen een basis die strak is als een eendenreet en de riffs en loopjes van Ruben van der Beken en Zoran van Bellegem zijn de kersen op de taart.

Het album begint, na het intro, al direct stevig en licht dissonant met ‘Disconnect’ , dat direct de toon zet en laat horen wat een vaardige muzikanten deze band bevolken. Zo begin je dus een album! Mooi is het ingetogen tussenstukje met heerlijk basloopje en boven op dat fraais komt de behoorlijk goede grunt van Guy Vercruysse, die een zelfde soort heesheid heeft als Martin Van Drunen (geen introductie nodig), alleen dan wel de ‘light’ versie. Het is mede door zijn stem, gekoppeld aan de catchy riffs, dat de band soms ook wel wat aan een mix van Pestilence en Asphyx, met daarbovenop een flinke dot Soilwork, doet denken.

Al heel snel komen we bij een van de hoogtepunten van de plaat; ‘We All Burn’, dat een heel herkenbaar refrein laat horen en fabelachtig mooie gitaarloopjes bevat. ‘The ‘Furrow Of Our Soul’ valt ook op door de gitaarloopjes en riffs om van te watertanden. De viool aan het begin van ‘Reveal The Darkness’, met meesterlijk tegendraads drumwerk van Jannick Govaert, heeft ook zeker zijn functie om de duistere tekst kracht bij te zetten.

While Our World Dissolves is nog geen absoluut meesterwerk, maar de heren zijn heel goed op weg. Ondanks dat de zang/grunt nog wat afwisselender zou mogen, is er voor dit soort albums altijd wel een markt. Je zult je niet bekocht voelen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Reject The Sickness Label:Aural Music

John Murry - The Stars Are God`s Bullet HolesOp de een of andere manier wil de carrière van singer-songwriter, producer en...

Cover Giotopia - Trinity Of Evil

Giotopia - Trinity Of Evil Gio Smet heeft het er maar druk mee; we zijn nog maar amper bekomen van zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT