RECENSIE: Wu Wei and Klaas Hekman - Oostum Wind

Oostum
recensie cijfer 2021-09-09 Als bandleider en bassaxofonist Klaas Hekman in 2013 een concertinaspeler zoekt voor zijn tweede tournee met The NOO Ones wordt hij doorverwezen naar de Chinees Wu Wei, die de sheng bespeelt. Dit traditionele blaasinstrument weet met 36 tot 38 bamboepijpen meerdere hoge toonklanken te produceren, waardoor het perfect past bij de wereldmuziek/jazz-improvisatieband. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Wei samen met zijn leermeester het drieduizend jaar oude instrument aangepast heeft aan deze tijd. Hierdoor wordt een bereik van drie-en-een-halve octaaf mogelijk en kan deze geheel chromatisch bespeeld worden.

Toen zij beiden aan het repeteren waren in de Berlijnse woning van Wei, viel het hen op hoe goed de klankkleuren van hun instrumenten bij elkaar pasten. Hier moesten ze wat mee! Het duurde uiteindelijk tot 2020 dat zij weer samen zouden komen. De gelegenheid was de jaarlijkse terugkerende ZomerJazzFietsTour, die door de omstandigheden uit digitale concerten vanuit verschillende locaties zou bestaan. Voor Hekman en Wei was het pittoreske kerkje van Oostum gereserveerd. Twee dagen hiervoor maakten zij van een studio gebruik om Oostum Wind op te nemen.

Het album maakt goed gebruik van de omgeving: de akoestiek van de kerk, de wind en de stilte van het platteland komen allemaal naar voren. Luister maar eens naar hoe prachtig de nacht wordt vertolkt op het toepasselijk genoemde ‘Night’. Dit is ook wel de enige melodische compositie op het album, dat grotendeels bestaat uit spontane improvisaties waarbij zij elkaar uitdagen. Op ‘Stone’ wordt de sheng verleid om de hoogte in te gaan en dienen de blaasstootjes van Hekman slechts als gids naar de grenzen van dat instrument. Op ‘Howling’ is het de beurt aan de bassaxofoon om zo zwaar mogelijke, dierlijke geluiden te produceren. Waar ‘Geräusch (Noise)’over gaat laat zich raden. Herinneringen aan hun eerste kennismaking worden opgehaald met ‘About Noo Sphere’, waarbij zij zowel tegen elkaar in als met elkaar samenspelen.

Oostum Wind is een album dat niet iedereen zal aanspreken. De composities zijn ter plekke verzonnen en dit levert soms mooie, maar soms ook moeizame momenten op. Het samenspel van deze grootmeesters op hun eigen instrumenten zal de één navelstaarderij noemen en de ander briljant. Feit blijft dat de liefde voor muziek en respect voor elkaars klankkleuren hier hoogtij viert.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Wu Wei and Klaas Hekman Label:Xango Music
Cover Jo kaiat - Come To My World

Jo kaiat - Come To My WorldDe pianist Jo Kaïat is van mening dat muziek niet naar je toekomt, maar dat...

Cover Between the Jars - What`s To Come

Between the Jars - What`s To Come Een jaar geleden verraste de Utrechtse band Between The Jars met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT