RECENSIE: Alice Cooper - Detroit Stories

Alice
recensie cijfer 2021-04-22 De lockdown heeft zo zijn voordelen. Door het wegvallen van zijn live shows en de noodgedwongen sluiting van zijn favoriete golf-courts, besloot Vincent Furnier dat het tijd werd de studio in te duiken als zijn alter ego Alice Cooper. Aangespoord door zijn oude maatje, producer en co-writer Bob Ezrin, werd het idee geboren een muzikale ode te brengen aan hometown Detroit.

En dat is goed nieuws. Bob Ezrin weet als geen ander het beste in Alice Cooper naar boven te halen. Het is niet voor niks dat alle grote successen die Alice Cooper in de vroege jaren ’70 vierde (‘Under My Wheels’, ‘I’m Eighteen’, ‘School’s Out’, ‘Elected’, ‘No More Mr. Nice Guy’) voortkwamen uit een vruchtbare samenwerking met Ezrin.

Detroit Rock City dankt zijn eretitel (sorry Eindhoven!) natuurlijk aan illustere bands als The Stooges, MC5, Mitch Ryder & The Detroit Wheels, Rare Earth en gitarist Ted Nugent die met harde rock & roll en rhythm & blues een eigen Detroit-sound ontwikkelden.
Voor Detroit Stories trommelde Cooper zijn oud bandleden Dennis Dunaway, Michael Bruce en Neal Smith op. Daarnaast strikte hij nog een hele rits gastmuzikanten waaronder MC5’s Wayne Kramer, Johnny Badanjek (Detroit Wheels) en bluesgitarist Joe Bonamassa.

De plaat opent met een wat brave vertolking van Lou Reed’s ‘Rock & Roll’. Opvallende track is de licht-psychedelische popsong ‘Our Love Will Change The World’, een cover van Detroit’s Outrageous Cherry. En de vruchtbare samenwerking met Wayne Kramer levert een overtuigende uitvoering op van de MC5-klassieker ‘Sister Anne’.

Naast de nodige covers staan er ook genoeg nieuwe composities op de plaat. De Cooper/Ezrin compositie ‘Go Man Go’ is een fraai staaltje punkrock: Detroit Rock City versus New York City (Dictators/Ramones), inclusief gitaarsolo!

Op ‘Shut Up And Rock’ en ‘I Hate You’ doet Cooper dat nog eens dunnetjes over met de nodige zelfspot: ”I hate you, your spider eyes, a guillotine, oh, big surprise”.

Op de track ‘Detroit City 2021’ deelt opa Cooper (73 jaar inmiddels) wat jeugdherinneringen met ons: “Me and Iggy were giggin’ with Ziggy, and kickin’ with the MC5……”, om daarna een vette knipoog uit te delen aan de hiphopgeneratie die door Detroit werd voortgebracht: ”……the Kid was in his crib, Shady wore a bib and the Posse wasn’t even alive”.

Naast de nodige (zelf)spot laat Cooper zich op Detroit Stories ook van zijn maatschappelijk betrokken kant zien. Op het gedragen ‘Don’t Give Up’ vraagt hij aandacht voor zelfmoordpreventie: ”We’re all staring at the razor’s edge, but we’re not going tot step off the ledge, no!”.

De Bob Seger compositie ‘East Side Story’, die al eerder verscheen op de Breadcrumbs EP, is een waardige afsluiter van het beste album van Alice Cooper sinds pakweg 1978. Met dank aan het gouden koppel Cooper/Ezrin!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Alice Cooper Label:V2 Records
Cover Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest

Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The BrightestWat Anneke van Giersbergen in haar muzikale carrière tot nu toe heeft...

Cover The Rumjacks - Hestia

The Rumjacks - Hestia Wie The Rumjacks enkel kent van de viral hit ‘An Irish Pub Song’, zal zich...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT