RECENSIE: Omar Sosa - An East African Journey

Sosa
recensie cijfer 2021-07-11 De interactie van muziek tussen Cuba en het Afrikaanse continent is altijd groot geweest. Natuurlijk via de slavenhandel, maar ook in latere projecten is geprobeerd om te kijken wat een mix tussen beiden zou kunnen opleveren. Met als bekendste voorbeeld de Buena Vista Social Club, waarbij Ry Cooder muziek uit Mali en Cuba wou samenbrengen. Voor de Buena Vista Social Club lukte dit niet. In 2010 slaagde men wel met het fantastische AfroCubism.

De Cubaanse jazzpianist Omar Sosa verkent met An East African Journey ook wat een smeltkroes tussen beide culturen kan opleveren. Het album is opgenomen tijdens een tournee over het Afrikaanse continent. Op An East African Journey klinken samenwerkingen met onder andere artiesten uit Madagaskar, Zambia en Ethiopië. Geen traditionele stijlen, maar een focus op de jazz. Deze opnames bleven tien jaar op de plank liggen, maar gelukkig is het nu toch uitgebracht.

Dat samenspel tussen alle artiesten is namelijk prachtig. Omar Sosa schittert in zacht kabbelende pianomelodieën. Dat brengt hij subtiel samen met geluiden uit het Afrikaanse continent. Bijvoorbeeld tijdens ‘Eretseretse’ waar een luit, waarschijnlijk de Ngoni, subtiel samenkomt met piano. Alsof twee kleine stroompjes water zachtjes over elkaar heen kabbelen. Ook met zang werkt dit goed. In ‘Veloma E’ wordt de herhalende Afrikaanse zang gebruikt om een sfeer neer te zetten.

Dit maakt van An East African Journey een aangenaam album. Het is een zomerse jazzplaat waarbij de ritmes heerlijk voortkabbelen, maar dat toch weer een veelzijdigheid laat horen. Het kakt niet in, want daarvoor komt er bijvoorbeeld tijdens ‘Kwa Nyogokuru Revisited’ te veel energie naar voren. Tegelijk houdt de jazz een broeierig gevoel en is de piano nooit ergens overdadig aanwezig. Dat maakt An East African Journey een plezier om te beluisteren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Omar Sosa Label:Xango Music
Cover Chuck Johnson - The Cinder Grove

Chuck Johnson - The Cinder Grove Chuck Johnson en zijn partner Marielle Jakobsons hadden een droom. Het...

Cover Branco Galoic - Danse De La Liberté

Branko Galoic - Danse De La Liberté De Kroatische zanger, producer en componist Branko Galoic brengt op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT