RECENSIE: The Tibbs - Another Shot Fired

Tibbs
recensie cijfer 2021-01-27 The Tibbs is een Nederlandse soulband die in 2012 werd opgericht en in 2014 debuteerde met de EP Cleaned Out. Twee jaar later verscheen het debuutalbum Takin’ Over. Dit album verscheen op het Milanese label Record Kicks en kreeg internationaal behoorlijk wat aandacht. Op hetzelfde label verscheen eind vorig jaar het tweede album Another Shot Fired.

Op het debuut werden de vocalen verzorgd door Elsa Beekman, maar die koos in 2018 voor de solocarrière. Zij wordt opgevolgd door Roxanne Hartog, die niet alleen een heel goede stem heeft, maar die ook nog eens een groot deel van de teksten op Another Shot Fired schreef. Achter Hartog staat een zevenkoppige band, waaronder drie blazers. Dit zorgt ervoor dat The Tibbs lekker vol en mede daardoor ook behoorlijk authentiek klinken. Dit is natuurlijk ook deels de verdienste van producer Paul Willemsen, die eerder werkte met onder andere Beans & Fatback, Lefties Soul Connection en Michelle David & The Gospel Sessions.

Another Shot Fired staat vol met heerlijke, op de sixties geïnspireerde soulsongs, die, zoals gezegd, behoorlijk authentiek klinken. De productie is wel iets gladder dan we gewend zijn van de oude Motown- en Stax-klassiekers, maar dit is zeker niet storend.

Another Shot Fired opent sterk met het retestrak groovende ‘ The Main Course’, waarin Hartog meteen haar vocale kwaliteiten etaleert. ‘Not A Beggar’ heeft door het mysterieus klinkende orgeltje en de echo op de zang een beetje een Serge Gainsbourg-gevoel. ‘Damaged Heart’ is dan weer lekker swingend en gaat meer richting Motown.

Het beste nummer op Another Shot Fired is de titeltrack, die een beetje een reggae-groove heeft en wel wat aan Amy Winehouse doet denken. Ook ‘What I’m Trying To Say’, dat een wat opener sound heeft, doet wel wat aan de in 2011 overleden zangeres denken. ‘Mama Says’ heeft een Southern rock & soul-geluid en lijkt geïnspireerd door het werk van Mattiel. Dit wordt versterkt door de manier waarop Hartog hier zingt. De instrumentale afsluiter doet sterk denken aan Booker T. & The M.G.’s.

‘Close’ is een beetje een gladde ballad, maar de andere ballads op Another Shot Fired zijn stukken beter. Zo doet ‘Get Us Through The Night’ wel wat aan de Chicken Shack-versie van ‘I’d Rather Go Blind’ denken en gaan de rustigere passages in ‘Rationality’ een beetje richting het werk van Dusty Springfield. In deze song zitten ook stevigere passages, waarin vooral de blazers een geweldige hoofdrol spelen.

Het moge duidelijk zijn dat The Tibbs uit de hele soul-geschiedenis putten, maar doordat ze de ene keer richting Motown gaan en dan weer richting Mattiel wordt het nergens copycat-werk. En ondanks de vele invloeden heeft Another Shot Fired toch een consistent, eigen geluid. Dit alles levert een heerlijk soulplaat op, die ook nog eens in een prachtige hoes gestoken is. Daar wordt deze oude mod wel vrolijk van!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Tibbs Label:Record Kicks
Cover Jimmie Vaughan - The Pleasure`s All Mine

Jimmie Vaughan - The Pleasure`s All MineEen nieuw album van Jimmie Vaughan is altijd een feestje. De broer van...

Lee Fields

Lee Fields & The Expressions - Big Crown Vaults Vol. 1 Lee Fields & The Expressions brengt met Big Crown Vaults Vol. 1 een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT