RECENSIE: Vampire - Rex

Vampire
recensie cijfer 2020-08-20 Vampire kennen we nog van With Primeval Force, het tweede album van de Zweden dat in 2017 het levenslicht zag en dat zwaar beïnvloed bleek door de muziek van bands als Possessed, Bathory en Celtic Frost om maar eens wat namen te noemen. Nu ligt er dan een opvolger in de winkels met de titel Rex.

Al snel wordt duidelijk dat de vijf Zweden nog steeds de hoogtijdagen van de premature death- , black- en thrashmetal hoog in het vaandel hebben staan. Na een intro volgen dan ook drie druistige tracks waarin de vrij eenvoudige maar effectieve snelle ritmes, strakke riffs, en de tegen een blackmetal grom aanleunende schuurpapieren strot van Hand Of Doom (Lars Willfors) beurtelings om aandacht vragen. Ondanks dat klinken de tracks doordacht en blijven snel in je brein hangen doordat er veel aandacht aan melodie is geschonken. De prachtige gitaarloopjes en solo’s van de twee heren met de welluidende namen Sepulchral Condor (Robin Holmberg) en Black String (Joel Pälvärinne) vliegen je dan ook links en rechts om de oren.

Bij de vijfde track (‘Pandemoni’) wordt er wat meer gas terug genomen. Deze midtempo track heeft een lekkere aan Bathory herinnerende repeterende riff en de keyboard accenten geven de track een enigszins duistere uitstraling. In het daarop volgende ‘Moloch’ is de snelheid eerst hoog, maar wordt ook halverwege het tempo gehalveerd en horen we behalve duistere klanken ook fraaie (twin)gitaarsolo’s. Ook in ‘Anima’ is het tempo slepend. Behalve de grom van Hand Of Doom, horen we ook wat stemmen meepraten, wat een vervreemdend effect geeft. Ook het gitaarwerk is ongekend mooi en melodieus. Deze track is het absolute hoogtepunt van het album.

Het is Vampire weer gelukt om binnen de door haarzelf gestelde kaders met Rex een prima plaat af te leveren. Hier en daar wordt er zelfs mondjesmaat van de gebaande paden afgeweken, waardoor het oldschool geluid van de vijf uit Göteborg afkomstige heren iets verder verdiept en soms een graadje duisterder wordt. Zo blijkt maar weer dat ook een gebrek aan originaliteit geen probleem hoeft te zijn, zolang de composities maar goed zijn, en dat zijn ze. Fijne plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vampire Label:Century Media
Cover Wilderun - Veil Of Imagination

Wilderun - Veil Of ImaginationOndergetekende heeft nog nooit kennis mogen maken met Wilderun , maar is...

Cover Strike Anywhere - Nightmares Of The West

Strike Anywhere - Nightmares Of The West Het is ondertussen alweer meer dan tien jaar geleden dat we iets van Strike...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT