RECENSIE: L7 - Smell The Magic

L7
recensie cijfer 2020-09-17 Als er een recensie moet worden geschreven over een album dat dertig jaar geleden uitkwam en destijds uitgroeide tot een klassieker en nu opnieuw in een geremasterde versie wordt uitgebracht, dan is een kort geschiedenislesje voor de jongere muziekliefhebbers, en die enkeling die de plaat destijds volledig heeft gemist, op zijn plaats.

Smell The Magic van L7 is de klassieker uit 1990. De meidenband uit Los Angeles maakte een mengeling van (hard)rock en punk dat in de net opkomende grunge rage een vruchtbare voedingsbodem voor haar muziek vond.

L7 wordt gezien als de vaandeldrager van de Riotgrrrl-beweging, met in haar kielzog bands als Bikini Kill, Lunachicks en Babes In Toyland. De dames eisten terecht hun plek op in de vooral door mannen gedomineerde rockwereld. Dat het L7 menens was, blijkt uit ‘Fast And Frightening’. De afschrikwekkende maar intrigerende, motorrijdende hoofdpersonage ”got so much clit, she don’t need no balls”.

Maar het album opent natuurlijk met de undergroundhit ‘Shove’: ”Get out of my way or I’m gonna shove”. In de liner-notes verklapt L7 tussen neus en lippen door dat het overstuurde gitaargeluid van het intro van ‘Shove’, nog voordat de herkenbare openingsriff invalt, een opnamerestant is van grungegrootmeesters Mudhoney dat nog op de door producer Jack Endino (opnieuw) gebruikte tape stond.

Wel of geen ballen, het balletje ging snel rollen voor L7. ‘Shove’ werd door hét platenlabel van die tijd, Sub Pop Records, uitgebracht in het kader van hun Singles Club serie en snel opgepikt door de radiostations. Sub Pop wilde het ijzer smeden toen het heet was dus L7 dook snel de studio in voor een EP. Met toevoeging van enkele covers werden de debuutsingle en de EP opgewaardeerd tot debuutplaat Smell The Magic. En de rest is (rock)geschiedenis.

L7 klinkt op Smell The Magic nog steeds even lomp en gevaarlijk als in 1990. Precies zoals de dames Suzi Gardner, Donita Sparks, Dee Plakas en Jennifer Finch het dertig jaar geleden bedoeld hadden. In het heden rockt L7 overigens ook gewoon door. In 2019 verscheen hun nieuwste album Scatter The Rats op Blackheart Records, het platenlabel van über- Riotgrrrl Joan Jett.
Recensent:Bart Slaats Artiest:L7 Label:Subpop
Cover Lesoir - Mosaic

Lesoir - Mosaic Lesoir is een Nederlandse progrockband die alweer een flink aantal jaartjes...

Cover The Stroppies - Look Alive!

The Stroppies - Look Alive! Volgens de kenners is The Stroppies een Australische supergroep. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT