RECENSIE: TerraDown - Judgement

Terradown
recensie cijfer 2020-09-12 TerraDown komt uit Nederland en bestaat nu ongeveer drie jaar. De band timmert behoorlijk aan de weg en wist vorig jaar de bandwedstijd ‘Metal Battle’ te winnen. Door deze prijs mochten ze optreden op diverse festivals, waaronder Wacken Open Air. Niet verkeerd voor een beginnende band. Dit voorjaar is het in eigen beheer opgenomen debuut uitgebracht.

TerraDown bestaat uit vijf leden en afficheert zich als een band die melodic, groovy (death)metal speelt. Daar kun je ook een hoop kanten mee op en inderdaad klinkt de band op Judgement als een soort (hard)metalen jukebox. Zelf halen ze graag Amon Amarth, Avatar en Killswitch Engage aan als invloeden. Graag voegen wij daar nog een snufje Metallica aan toe en kun je, om het even welke, invloeden van een aantal bekende thrashmetalbands uit de muziek van TerraDown halen.

Binnenkomer ‘Statement’ is een typisch melodieus viking-deathmetal strijdlied dat met een Iron Maiden-achtig gitaarintro begint, maar dat daarna vol de strijd aangaat, inclusief bijbehorende gespierde teksten. Daar heb je je Amon Amarth invloed dus al. Het rustige stukje, met wat gefluister gevolgd door boos geschreeuw van zanger Nick Brouwer aan het einde, verhoogt de dynamiek van deze track. Het hierop volgende, toegankelijke ‘Violition’ heeft een vette groove dat overgaat in een vlotte tempoversnelling.

De zang van Nick Brouwer is prima zolang hij zich aan zijn grunts en screams houdt, maar soms vliegt hij een stukje uit de bocht, voornamelijk wanneer hij met een soort praatzang van wal steekt, zoals in ‘Break Your Chains’. Neemt niet weg dat ook dit een prima track is. Ook in het sterk door Metallica geïnspireerde ‘Caged In Stone’ is het stukje punkachtige zang niet om over naar huis te schrijven, iets wat we op het album vaker tegen komen. Soms werkt het wel , zoals in ‘From The Skies’ maar soms werkt het dus ook niet. Verder is ‘Memories’ aanstekelijk door de fijne gitaarloopjes van Jasper Verhorst en de staccato riff van Mark Link. Ook hierin weer zo een mooi rustig stukje dat de kracht van de muziek benadrukt.

Judgement, scoort over het algemeen een ruime voldoende, maar is een album met nog wat kanttekeningen. Origineel is het zeker niet en er wordt net iets teveel van stijl gewisseld om van een echt consistent werkstuk te kunnen spreken, maar voor een debuut is dit meer dan acceptabel.
Recensent:Jan Didden Artiest:TerraDown Label:Eigen Beheer
Cover An Evening With Knives - Sense Of Gravity

An Evening With Knives - Sense Of GravityRond rennen met schaar wordt sterk afgeraden. Met messen evenmin. Naarmate je...

Savage

Josh Savage - The Long Way Round De in Winchester opgegroeide Josh Savage regelt zijn zaakjes vooral zelf....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT