RECENSIE: TootArd - Migrant Birds

TootArd
recensie cijfer 2021-03-08 TootArd is een band uit de Golanhoogten. De broers Hasan en Rami Nakleh zijn geboren in het dorp Majdal Shams en wordt nu bezet door Israël. De gebroeders zijn daarmee stateloos. Hun muziek ademt deze grenzeloosheid in een mix van reggae, techno, Arabische muziek en funk. Denk aan Omar Souleyman en 47 Soul. Hypnotiserende muziek waarbij stilstaan simpelweg geen optie is.

De eerste album liet veel reggae horen. Op derde plaat Migrant Birds horen we vooral een swingend feestje. De vaste saxofonist valt op de plaat bijna niet te horen, maar het maakt de ritmes niet minder dansbaar. Bijvoorbeeld met ‘Emotional Twist’ waar het kenmerkende Arabische orgelgeluid zorgt voor een swingend ritme. Het herhalende refrein maakt dat, ondanks de onbegrijpelijke teksten, de muziek snel in je hoofd vastzit. Het tempo bouwt zich op, waar ‘Open Sesame’ een ritme heeft dat zo in een set van een stevige drum and bass DJ zou passen.

Het zijn niet alleen de Arabische keyboards die het feestje maken. ‘Stone Heap Of The Wild Cat’ wordt wel ondersteund door het keyboard, maar moet het vooral hebben van de stevige drums en zelfs een subtiele gitaar. Hier doet de band niet denken aan Arabische muzikale bondgenoten, maar lijkt het alsof Dreadzone aan het werk is met een eclectische mix van elektronica en reggae.

De heren van TootArd komen niet uit een makkelijke plaats. Toch weten ze met een nieuwsgierige blik naar alle stijlen een swingende muziekstijl te maken. Zinderende, hypnotiserende keyboardritmes gaan samen met aanstekelijke refreinen en stevige elektronische beats. Op Migrant Birds maken de twee broers weer een mooie plaat. Dit keer met een extra focus op de elektronica. Ook live bewezen de gebroeders goed in staat te zijn een feestje te bouwen, bijvoorbeeld in 2019 op Vlieland tijdens Into The Great Wide Open.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:TootArd Label:Glitterbeat
Cover Lina Raül Refree - Lina Raul Refree

Lina_Raül Refree - Lina Raul RefreeAls je flamenco weer hip kunt maken, dan moet dat ook lukken met fado, moet...

Cover Krononaut - Krononaut

Krononaut - Krononaut De kern van het Londonse Krononaut bestaat uit twee ervaren muzikanten,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT