RECENSIE: Dan Tuffy - Letters Of Gold

Tuffy
recensie cijfer 2020-05-25 Het verhaal van Dan Tuffy is na zijn schitterende debuutalbum Songs From Dan in 2017 al breed uitgemeten. Via Australië en Londen is hij als muzikant bijna dertig jaar geleden in Nederland terecht gekomen. Dat eerste soloalbum als singer-songwriter leverde hem veel shows op in de beste concertzalen van Nederland en ook was zijn naam op de affiche van het Ramblin’ Roots Festival in Utrecht te vinden, een festival waar alleen de beste muzikanten op het gebied van roots, country en aanverwante muzieksoorten mogen optreden. Het is tevens een verzamelplaats voor muzikanten die commercieel gezien niet bepaald de meest interessante paden bewandelen omdat het ze doorgaans simpelweg helemaal niets interesseert. Ook deze songsmid is dus niet onbekend met het leven in die bijzondere wereld. Al die mooie recensies deden hem persoonlijk weliswaar heel goed maar er moest ook genoeg geld binnen komen om eventueel een opvolger te kunnen realiseren. Bewust geworden van het feit dat het huidige verdienmodel en het afhankelijk zijn van een platenmaatschappij niet meer van deze tijd is, besloot hij een crowdfunding-actie te starten. Het publiek, zo bedacht hij, wil tenslotte na de show altijd naar huis kunnen met een fysiek exemplaar onder de arm. De actie stemde hem meer dan tevreden en resulteerde in Letters Of Gold, een rijkelijk gevulde, mooi geproduceerde opvolger met acht zelfgeschreven stukken die overal en op de meest uiteenlopende plekken, op het dek van een boot, tuin of in een slaapkamer, zijn opgenomen. De basis hiervan werd echter in Melbourne gelegd waar hij met zijn gitarist/banjo-speler Matt Walker al in een vroeg stadium de lijnen reeds uitzette.
In tegenstelling tot Songs From Dan is er vooral muzikaal behoorlijk uitgepakt. Sfeervolle effecten maken zijn verhalen nog meer indrukwekkend dan we van hem gewend zijn. Gelukkig zijn er naast de elektronische toevoegingen nog genoeg authentieke elementen aanwezig in de muzikale omlijsting. Zo betrappen we zijn bandleden met een akoestische staande bas, een banjo, harmonica en zelfs een ‘fietsbandbas’. Toch is hier het stemgeluid van Tuffy, die deels praat, fluistert en ingetogen zingt of neuriet, de belangrijkste troef. Het maakt van dit album een gevarieerde collectie van sferen en emoties. Tuffy vertelt over vergeten helden die niet vergeten mogen worden, gevoelens die niet te beheersen zijn, het ervaren hoe kinderen hun onschuld verliezen maar vertelt ook in ‘Home Fires’ over de liefde voor Australië en de gevolgen van de rampzalige bosbranden die zijn land teisterden. Op zijn beste momenten weet hij het met zijn bedeesde stemgeluid zodanig te vertolken dat je soms het gevoel hebt zelf deel uit te maken van zijn ‘roadtrip door het leven’ en het ook te hebben meegemaakt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Dan Tuffy Label:Continental Record Services
Cover Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children

Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy ChildrenEr zijn weinig bandnamen die zo goed de lading dekken van de aangeboden...

Cover The Reverend Shawn Amos & The Brotherhood - Blue Sky

The Reverend Shawn Amos & The Brotherhood - Blue Sky Blue Sky van The Reverend Shawn Amos & The Brotherhood is een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT