RECENSIE: Magic O Metal - Enter The Metal Realm

MOM
recensie cijfer 2020-06-08 Metal, het lijkt steeds meer het domein te worden van mannen en vrouwen van een zekere leeftijd. Het publiek, maar zeker ook de bands, bij metalfestivals laten een hoog grijsgehalte zien. Natuurlijk zijn er ook nog wel flink wat jongeren die metal prefereren, maar ze lijken steeds vaker in de minderheid. Van de radio en tv hoeven we het ook al niet meer te hebben. De Nederlandse eenheidsworst-radio overvoert ons met hiphop, dance en door producers glad geproduceerde en door autotune gedomineerde hap-slik-weg popmuziek. Gechargeerd misschien, bovenstaande opmerking, maar dat metal ondergewaardeerd is, amper airplay krijgt en dus niet echt meer bij de jeugd terecht komt baart Sander Gommans zorgen. Dat zijn ex-vriendin via het programma Beste Zangers onlangs ook nog een flinke lans heeft gebroken voor metal is dan in ieder geval nog een lichtpuntje.

De voormalig After Forever gitarist en grunter bedacht een manier om de kinderen weer aan de metal te krijgen. Gommans is behalve musicus in diverse projecten, producer en ook nog eens tekendocent. Voor het project Magic O Metal heeft hij de handen ineen geslagen met Illustrator Scott Wenmakers. Magic O Metal is metal voor kinderen en is door Gommans en Wenmakers als een stripverhaal met muziek uitgebracht. De titel van de plaat is Enter The Metal Realm. Het gaat hierbij om een fictieve wereld (‘The metal Dimension’) die in gevaar is en waarin twee aartsvijanden strijden, waarbij de hoofdpersoon er alles aan doet om de metal te redden. Bij het album zit dus een begeleidend stripboek, zodat kinderen hiermee over de streep getrokken kunnen worden. Wij beperken ons hier tot het muzikale gedeelte dat een soort metal hoorspel met verschillende karakters is.

Gommans heeft de muziek voor het overgrote deel zelf ingespeeld, maar heeft wel de hulp ingeroepen van Paul Owsinki voor aanvullend gitaar- en schrijfwerk en Ruud Jolie (Within Temptation) voor wat aanvullend gitaarwerk. De zang van de verschillende karakters wordt verzorgd door Rodney Blaze, Marina La Torraca, Nick Holleman en Sander zelf. Omdat het verhaal een open einde kent wordt iedereen met enig talent, die de website van het project bezoekt, uitgenodigd het verhaal verder vorm te geven met muziek of tekeningen. Een mooi interactieve invulling van het project en een prima manier om nieuw talent te ontdekken. Het zou geweldig zijn als het aanslaat.

Over de muzikale invulling kunnen we kort zijn; de muziek is veelal een soort powermetal die goed in het gehoor ligt, soms wat rauwer is en soms enigszins kinderlijk aandoet, zeker waar het betreft de vrouwelijke zang aangaat. Uiteraard is het de bedoeling kinderen aan metal te krijgen en niet om ons, oudere mannen te vermaken. We gaan hier dan ook niet songs stuk voor stuk ontleden, maar beperken ons tot de opmerking dat Enter The metal Realm best lekker wegluistert en soms een spannend hoorspel is. Als we hiermee in ieder geval wat jonge zieltjes voor metal winnen is het mooi meegenomen. Een sympathiek project van Gommans en Wenmakers
Recensent:Jan Didden Artiest:Magic O Metal Label:Gravitation Music Services
Cover Blue Crime - I`m Afraid We Became One

Blue Crime - I`m Afraid We Became OneMeduse MagiQ is een door en voor muzikanten opgericht muzieklabel gevestigd...

Cover Demons & Wizards - III

Demons & Wizards - III Demons & Wizards is een samenwerking tussen Jon Schaffer (Iced Earth)...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT