RECENSIE: The White Buffalo - On The Widow`s Walk

Buffalo
recensie cijfer 2020-05-12 The White Buffalo is een snel groeiende naam binnen de Americana. The White Buffalo is de artiestennaam van zanger Jake Smith. Smith heeft een imponerende stem waarmee hij met de ruwheid van een koningsleeuw zijn emoties uitschreeuwt. Dit presenteert hij in combinatie met duistere teksten en dito ritmes. De verhalende manier van vertellen doet denken aan Townes van Zandt, de duisternis aan The Handsome Family en de blues komt van Ry Cooder. Naast zanger Jake bestaat The White Buffalo uit bassist Christopher Hoffee en drummer Matt Lynott.

Eerder kwam The White Buffalo al onder de aandacht bij het grote publiek met soundtracks bij populaire series als Sons Of Anarchy. Shooter Jennings neemt de productie van nieuwste album On The Widow’s Walk voor zijn rekening. Dat is mooi nieuws, want Jennings maakt de laatste tijd prachtige projecten. Hij produceerde prachtige platen van Tanya Tucker en Brandi Carlile.

On The Widow’s Walk is dan ook een uitermate mooie plaat geworden. The White Buffalo zingt lekker rauw en de ritmes zijn los ingespeeld. Het album houdt vast aan de sfeervolle atmosfeer, maar in de begeleiding zorgen de heren voor een flinke lading lucht. Er is gekozen voor een veelheid aan muziekstijlen die soms ook midden in een liedje wisselen. Zo kan het dat opener ‘Problem Solution’ springt van een rauwe ballade naar een door The Beatles geïnspireerde vrolijke melodie. De emotie blijft echter hangen. ‘Cursive’ steekt met kop en schouders boven de plaat uit. Shooter Jennings verzorgt de piano. Het is een zwaar pianoritme en Jake Smith zingt zijn pijn uit over een afscheid. Als hij zingt dat hij stervende is, dan geloof je dat gelijk.

On The Widow’s Walk is een zeer goede plaat die elke liefhebber van Americana, soul en blues zou moeten aansprekend. Imponerende stemmen zijn er in de soul en de blues genoeg, maar de wijze waarop Jake Smith dit inzet binnen de Americana waarbij hij moeiteloos wisselt tussen knallende rock ’n roll en rauwe ballades maakt van dit album een indrukwekkende tour-de-force.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The White Buffalo Label:Snakefarm Records
Pearl Jam

Pearl Jam - GigatonWat zou het leuk geweest zijn. De nieuwe plaat van Pearl Jam Twenty in...

Cover Sufjan Stevens, Lowell Brams - Aporia

Sufjan Stevens, Lowell Brams - Aporia Wie op de nieuwe Sufjan Stevens en Lowell Brams folk à la ‘Chicago’ of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT