RECENSIE: Lorna Shore - Immortal

Lorna Shore
recensie cijfer 2020-03-18 Lorna Shore is een Amerikaanse band die over het algemeen wordt gecategoriseerd als deathcore band. Blijkbaar willen we altijd een band in een hokje plaatsten, maar eigenlijk is Lorna Shore niet in een genre te vatten. De band heeft absoluut deathcore als vertrekpunt, maar voegt daar een flinke dosis melodieuze deathmetal en vooral orkestrale blackmetal aan toe.

Extreem, dat is de muziek zeker, al is het alleen al om de vernietigende vocalen van CJ McCreery die op Immortal, het derde album van Lorna Shore, Tom Barber vervangt. De man grunt, krijst en rochelt dat het een lieve lust is. Des te spijtiger is het dat hij alweer is ontslagen, om nogal bedenkelijke redenen. McCreery is namelijk verdachte in een misbruikzaak wat natuurlijk een gegronde reden is om iemand te ontslaan. Dit soort beschuldigingen zijn nooit een goede reclame voor een band die juist probeert stevig aan de weg te timmeren. Dat uiteindelijk in goed overleg met Century Media is besloten Immortal toch uit te brengen is goed nieuws voor liefhebbers van het extreme werk. De zieke vocalen van McCreery, gekoppeld aan loodzware deathcore riffs en logge breakdowns zijn al een attractie op zich, maar door al het orkestrale geweld doet de band soms ook wel wat aan Dimmu Borgir denken.

Het hele album wordt gekenmerkt door een constant hoog niveau, maar ook nu zijn er weer tracks die er uit springen. Zo vinden we halverwege het album het ontzagwekkende ‘Warpath Of Disease’ waarin orkestrale passages, koorzang en diverse grunts en gekrijs om aandacht schreeuwen. Deze track wordt direct gevolgd door een ultralompe deathcore track (‘Misey System’), waarin de lage grunt van McCreery gezelschap krijgt van zijn pigsqueal, extreme krijs, misantropische gitaarloopjes en loodzware bulldozer riffs. Zo lomp hoor je ze zelden. Een track als ‘Obsession’ is dan weer bijna een volbloed blackmetal nummer. De laatste, eveneens in blackmetal sferen verkerende, track ‘Relentless Torment’ (achteraf gezien een titel met een wrange bijsmaak) is een afsluiting in stijl.

Het is te hopen dat de drie overgebleven heren van Lorna Shore de klappen van tweemaal een vocalist verliezen te boven komen. Wat de heren laten horen op Immortal is namelijk zeer de moeite waard. Het zal voor vele oortjes wat te extreem zijn, maar als je er even voor gaat zitten hoor je hoe inventief deze band is. Prima plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lorna Shore Label:Century Media
Cover Maiden United - The Barrel House Tapes

Maiden United - The Barrel House TapesHet concert van Maiden United in Carré in januari 2018 bleek een soort...

Cover Svart Crown - Wolves Among The Ashes

Svart Crown - Wolves Among The Ashes De kennis van Franse metal blijft bij ondergetekende steken bij Gojira en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT