RECENSIE: Izakaya Heartbeat - Subterranean Sunset

Izakaya
recensie cijfer 2020-03-07 Subterranean Sunset heet het derde album van Izakay Heartbeat dat in 2010 op plaat debuteerde. De uit het Noorse Oslo afkomstige band wordt creatief voortgestuwd door het vaste duo Christian Wilson Larsen (songwriter en zanger) en Kenneth Amundsen (gitaar) aangevuld met een steeds wisselende stoet muzikanten.

De songtitels op het album (o.a. ‘Hallucinating Past And Future’, Planetarium High’, ‘Collective Unconsciousness’) geven de luisteraar al een aardig inkijkje in het gedachtegoed van de band en de muzikale dimensie waarheen Izakaya Heartbeat haar luisteraars wil vervoeren. Het is vooral spacerock, shoegaze, gothrock, noiserock en psychpop dat de klok slaat.
Geestverruimende middelen zijn bij het beluisteren van het album overbodig, de muziek doet haar werk.

Het album opent krachtig met ‘Hallucinating Past And Future’, een kosmische samensmelting tussen de gothrock van Bauhaus en de spacerock van Hawkwind (de uitvinders van het genre). ‘Planetarium High’ en ‘Collective Unconsciousness’ zijn de andere spacerock tracks op het album.

Maar er is zolas gezegd veel meer dan alleen spacerock op Subterranean Sunset. Op ‘Descend‘ zorgen de in galm gedrenkte gitaarakkoorden en vocalen, net als op ‘ Fierce Femme’, voor de juiste shoegaze stemming. Je kunt de rookmachines bijna ruiken.

‘Into The Ocean’ neigt iets meer naar psychedelische pop. En het nummer ‘Psychic Vultures’ ademt door het staccato gitaarwerk een oosterse sfeer uit. Het springerige en poppy ‘Sometimes’ klinkt dan weer opvallend opgewekt ten opzichte van het verder vooral donker gekleurde album. Met het voorbij trippende ‘Collective Unconsciousness’ zorgt Izakaya Heartbeat voor een passend slotakkoord van Subterranean Sunset. Na 36 minuten is de spacekoek helaas alweer op.

Subterranean Sunset, geproduceerd door Jarle Steinhovden (o.a. Trumans Water), is door zijn variëteit aan stijlen een meer dan geslaagd album. Motorpsycho, die andere Noorse band die niet vies is van experimenteren en stijlbreuken, heeft er met Izakaya Heartbeat dan ook een klein broertje bij.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Izakaya Heartbeat Label:Pias
Cover Hein Augustijn - BraboMundo

Hein Augustijn - BraboMundoMet BraboMundo maakt de Brabantse Hein Augustijn een zeer aangename...

Cover Mariecke Borger - Bright Sky

Mariecke Borger - Bright Sky Mariecke Borger is een singer-songwriter uit Nederland die een mix brengt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT