RECENSIE: Litzberg - IN_MY_HEAD

Litzberg
recensie cijfer 2019-12-21 Litzberg is het geesteskind van Mathijs Peeters, voorheen als gitarist actief in Sandusky en rootsrockband The Gasoline Brothers. De band is vernoemd naar de Litsberg in het Limburgse Leudal. Alle muziek en teksten op debuutalbum In_My_Head zijn van de hand van Peeters, net als de productie (samen met Mathijs Kievit). Het album wordt via Hubertus Recordings uitgebracht op Concerto Records.

In Litzberg neemt Mathijs Peeters de vocalen en (een deel van) het gitaarwerk voor zijn rekening. De band bestaat verder uit drummer Otto de Jong (Lorrainville), gitarist Robin van Saaze (Drive Like Maria, Robbing Banks) en bassist Rinse Visser (die Peeters nog kent van hun kortstondige periode samen in Walker Diver).

Litzberg legt zich toe op pop- en rockliedjes met een licht rootsy inslag. Het gitaarwerk is dik in orde en Peeters is prima bij stem. Bij het beluisteren van melancholieke songs als ‘Calm Down’, ‘Never Forget’ en ‘Hollow Man’ is het moeilijk niet te denken aan Mike Judge & Old Smoke en vooral Neil Young, inclusief de Crazy Horse-achtige gitaaruitbarstingen. Niet dat de band van epigonisme kan worden beschuldigd want Litzberg doet niet krampachtig zijn best op haar voorbeelden te lijken. De liedjes zijn meer in de geest van.

Het springerige en op een lekker basloopje gebaseerde ‘Try Again’ is het meest poppy nummer van de plaat. De laatste track van het album, het dromerige ‘Hide ‘N Gone’, roept het galmende geluid van shoegazers Galaxie 500 in herinnering. Fijne afsluiter. Je kan als band met mindere goden vergeleken worden.

In_My_Head is een prima debuut voor Litzberg. De kilometers die Mathijs Peeters heeft afgelegd met zijn vorige bands hebben daar ongetwijfeld aan meegeholpen. Liefhebbers van Neil Young, The War On Drugs en Teenage Fanclub kunnen met In_My_Head van Litzberg prima uit de voeten. Gaat dat zien in het clubcircuit.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Litzberg Label:Huberts Recording
Armstrong

Brad Armstrong - I Got No Place Remembers MeAl twintig jaar timmert Brad Armstrong aan de weg en het moet gezegd,...

Cover Darrin Bradbury - Talking Dogs & Atom Bombs

Darrin Bradbury - Talking Dogs & Atom Bombs Amerikaanser dan Amerikaans, dat is de eerste indruk bij het beluisteren van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT