RECENSIE: The Prefects - Going Through The Motions

Prefects
recensie cijfer 2019-11-28 The Prefects worden in 1977 opgericht door Robert Lloyd, Graham Blunt en de broers Alan en Paul Apperley. Tijdens één van hun eerste shows in thuisstad Birmingham worden ze met flessen bekogeld wanneer ze het nummer ‘Birmingham’s A Shithole’ inzetten. In mei ’77 neemt de band deel aan de White Riot Tour, een package tour van punkbands door het Verenigd Koninkrijk, met The Clash als headliner en verder onder anderen de Buzzcocks, Subway Sect en The Slits. Ondanks deze high profile punktournee, flink wat aandacht van de muziekpers en een aantal sessies voor John Peel is geen enkel label geïnteresseerd in The Prefects. In 1979 houdt de band het voor gezien.

Pas na het uiteengaan van The Prefects brengt Rough Trade de single ‘Going Through The Motions’ uit. Deze single staat ook op het tweede deel van de compilatieserie Punk 45, van het onvolprezen label SoulJazz Records. Na deze single uit 1979 verschijnt er pas in 2001 weer materiaal van The Prefects, in de vorm van de EP Peel Sessions. In 2004 verschijnt er een officiële verzamelaar, getiteld The Prefects Are Amateur Wankers en in 2006 wordt er nog een cd met live opnamen uitgebracht.

Inmiddels zijn we weer dertien jaar verder en verschijnt op het nieuwe label Call Of The Void een verzamelaar getiteld Going Through The Motions. De elf songs op deze verzamelaar laten duidelijk horen dat The Prefects verder wilden kijken dan het standaard punkgeluid van bijvoorbeeld Sex Pistols. Natuurlijk bevat het album een aantal typische punksongs, maar veel nummers gaan net wat verder. Dit is al meteen te horen in titeltrack en opener ‘Going Through The Motions’. Deze song bevat elementen van punk, maar is slepend in plaats van snel en halverwege horen we opeens iemand experimenteren met een saxofoon. Eigenlijk is dit niet zozeer punk, maar post-punk. Dit label past zeker ook op het tien minuten klokkende ‘Bristol Road Leads To Dachau’. De krasserige gitaar en het vrij open geluid zijn opvallend, net als het drumwerk, dat vooruit wijst naar Joy Division en ook naar een hedendaagse band als The Murder Capital.

Een ander hoogtepunt is ‘Things In General’, destijds de b-kant van de single ‘Going Through The Motions’. Dit is een meer traditionele punksong, iets wat nog sterker geldt voor ‘She Cracked’, ‘625 Lines’ en Barbarella’s. Ook het gejaagde ‘Escort Girls’ is erg sterk.

Afsluiter ‘White Riot Tour’ is een bak herrie, waarin je met wat goede wil een cover van ‘Sister Ray’ van The Velvet Underground kunt herkennen en waarop ook leden van Subway Sect en The Slits zijn te horen. Leuk voor de geschiedschrijving, maar niet echt een genot om naar te luisteren. Gelukkig is de rest van Going Through The Motions een stuk beter, met een aantal erg sterke songs en een lekker ongepolijst geluid. Iedereen die geïnteresseerd is in punk en post-punk uit de late jaren ’70 moet deze verzamelaar zeker checken!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Prefects Label:Call Of The Void
Cover mxmtoon - the masquerade

mxmtoon - the masquerade Mxmtoon is de artiestennaam van Maia, een YouTube en social media...

Cover Mick Flannery - Mick Flannery

Mick Flannery - Mick Flannery Het nieuwe album van Mick Flannery zit weer boordevol emotie. Op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT