RECENSIE: Sarathy Korwar - More Arriving

Korwar
recensie cijfer 2019-10-11 Sarathy Korwar is een in India geboren artiest die momenteel tot de jonge groep opkomende Britse jazzmuzikanten behoort. Zijn laatste album More Arriving werd geïnspireerd door het voortslepende circus rondom de Brexit en de ideeën die hieraan ten grondslag liggen. De titel van dit album slaat op het omarmen van de vluchtelingen die in het Verenigd Koninkrijk veiligheid zoeken, in plaats van hen af te stoten. Korwar breidt zijn boodschap verder uit richting het nationalisme van Amerika, maar bespreekt bijvoorbeeld ook de hongersnoden in Afrika.

Korwars Indiase roots zijn altijd belangrijk voor hem geweest binnen zijn muziek en bieden hem een mogelijkheid om een multicultureel randje aan zijn jazz mee te geven. Zijn debuut Day To Day (2016) was een mix van jazz, elektronica en traditionele zang van het Afro-Indiase Siddi-volk. Opvolger My East Is Your West (2018) - tevens een titel die refereert naar multiculturalisme en eenheid - is een in London opgenomen liveplaat waarop klassieke Indiase muziek en jazz werd opgenomen met behulp van het tienkoppige Upaj Collective.

More Arriving werd opgenomen in een periode van twee en een half jaar, afwisselend in India en Engeland. Ook hier zijn de Indiase invloeden sterk vertegenwoordigd. Korwar is drummer en speelt tabla (een Indiaas percussieinstrument). Op dit album versmelt hij jazzmotieven met elektronische beats en Indiase klanken tot een echte melting pot van muziek. De saxofoon speelt hierbinnen ook een belangrijke rol. Dat hoor je al in het openingsnummer ‘Mumbay’. Deze neemt vaak een haast dwingende rol aan, zodat je als luisteraar aan Korwars muziek gekluisterd zit. Soms lijkt het blaasinstrument zelfs de zang te vervangen en een eigen dialoog te houden.

Naast de muzikale invloeden zijn ook de gastartiesten uiteenlopen, zo werkte Korwar samen met rapper Mc Mawali, dichter Zia Ahmed en verschillende zangers uit New Delhi. De diversiteit op deze plaat zorgt voor uiteenlopende muziek, soms met een erg grillig randje. Maar juist omdat Korwar hier een ode aan het multiculturalisme brengt en de plaat op twee verschillende plekken opnam, hoeft het geheel ook niet als een sterke eenheid te klinken
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Sarathy Korwar Label:Leaf Label
Amyl

Amyl and The Sniffers - Amyl And The SniffersAls je Australië zegt, dan zeg je: ”Let there be rock!” . Het voormalige...

Cover Metz - Automat

Metz - Automat Veel artiesten brengen op een bepaald moment in hun carrière wel een album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT