RECENSIE: Com Truise - Persuasion System

Com Truise
recensie cijfer 2019-09-23 Com Truise transporteert zijn luisteraars graag naar de jaren ‘80 met zijn synthesizerkunsten. Dat is op zijn derde album niet anders. Op Persuasion System pakt Seth Haley de donkere draad die hij op Iteration (2017) voorzichtig uitzette, verder op. Die donkere toon komt deze keer voort uit Haleys wereldbeeld. Hij heeft namelijk gemixte gevoelens over de aarde waar we op leven en is er zich van bewust dat alle technologische ontwikkelingen die plaatsvinden de mensheid steeds meer met elkaar verbindt, maar de wereld ook tegelijkertijd fragmentarischer maakt. Dit contrast wil hij vangen in zijn muziek. Dat is interessant, omdat Haley op zijn debuut juist een fragmentarische collage-aanpak hanteerde en daar gaandeweg steeds verder van weg bewoog.

De contrasten past hij deze keer op een andere manier toe. Het album werd opnieuw bijna volledig gemaakt met analoge apparatuur. De heldere en sierlijke melodieën die Haley uit zijn apparatuur tovert, steken sterk af tegen de juist dreigende ondertoon die veel nummer op dit album bevatten. Daartussen bevinden zich een paar ambient nummers, waarbij de luisteraar even tot zijn zinnen kan komen. Niet te vaak overigens, want Haley wil zijn publiek bij de les houden. Het weelderige ‘Existence Schematic’ neigt bijvoorbeeld wel weer wat meer terug naar zijn fragmentarische geluid en knettert er met de vele breakbeats goed op los. In andere nummers is plaats voor mooie details, zoals in het slotnummer ‘Departure’ (wellicht een verwijzing naar het verlaten van de aarde?), waarin Com Truise meer richting de new wave schuift door een prachtige gitaarriff in zijn muziek te verwerken.

Het sciencefiction randje is nooit ver weg bij Com Truise en zo zou dit album opnieuw als soundtrack kunnen fungeren voor een film in de stijl van Blade Runner. Ondanks Haleys schimmige wereldbeeld kun je je op dit album weer verwonderen aan zijn meeslepende electropop.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Com Truise Label:Ghostly International
Cover Foxygen - Seeing Other People

Foxygen - Seeing Other PeopleHet is niet altijd even gemakkelijk om een Foxygen fan te zijn. Met elk...

JXF

jake Xerxes Fussell - Out Of Sight Jake Xerxes Fussell wijdt tot nu toe zijn gehele oeuvre aan het aan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT